Amaryllis tentoonstelling in Sow to Grow

Algemeen
Amaryllis, meest kleurrijke winterplant.
Amaryllis, meest kleurrijke winterplant. Foto: aangeleverd Sow to Grow

ENKHUIZEN - Het einde van het kalenderjaar is bij uitstek de tijd van de Hippeastrum, in de volksmond beter bekend als amaryllis. Museum Sow to Grow heeft een tentoonstelling rond deze bekende winterplant. De Nederlandse topveredelaar Pascal Berbée presenteert er vele nieuwe cultivars van 8 december 2021 tot en met 8 januari 2022.

Meer dan 100 bloeiende Amaryllisbollen in potten en bloemen in vazen zijn in een fraai arrangement te bewonderen. Liefhebbers kunnen reeds tijdens de tentoonstelling voor 5 euro een bloeiende bol in pot adopteren en deze op zondag 9 of maandag 10 januari 2022 komen halen en mee naar huis nemen.

Enorme bloemen van amaryllis

De amaryllis is een bolgewas uit de familie Amaryllidaceae en staat bekend om de enorme bloemen. Het geslacht bestaat uit 70 tot 75 soorten en meer dan 600 hybriden en cultivars. De amaryllis komt in de vrije natuur voor in de (sub)tropische gebieden van Mexico, de Caraïben en tot in het noorden van Argentinië. De opkweek van Amaryllis zaden is een delicaat proces dat precies onder de juiste omstandigheden moet gebeuren. Zowel het stuifmeel als de zaden zijn slechts beperkt houdbaar. In de tentoonstellingszaal van het interactieve museum kunnen bezoekers via fact sheets nader kennis maken met de amaryllis.

Amaryllis rond kerst

De amaryllis is rond de kerstdagen zo gewild vanwege de vele beschikbare kleuren en de mogelijkheden om ze in kerststukken te verwerken. De combinatie van rood en groen zijn van oudsher de kleuren van kerstmis. Groen symboliseert hoop, leven, nieuw begin en rood staat voor lijden, liefde, offer en feestvreugde. Rood en groen staan tegenover elkaar in de kleurencirkel en vormen samen een harmonieuze combinatie.

Museum Sow to Grow Enkhuizen

Museum Sow to Grow, Westerstraat 111 in Enkhuizen. Coronarichtlijnen van het RIVM worden gevolgd. Bezitters van de Museumkaart hebben gratis toegang.

De amaryillis is een geliefde winterplant.
Afbeelding