Coronavaccin vanaf nu ook voor kinderen

Algemeen
Vaccinatie.
Vaccinatie. (Foto: archief)

REGIO - GGD Hollands Noorden begint na 18 januari met coronavaccinaties bij kinderen van vijf tot en met elf jaar. Het gaat om kinderen zonder verhoogd risico, want de groep met verhoogd risico kan al langer een afspraak inplannen. Het vaccineren van kinderen kan op alle GGD-vaccinatielocaties in Noord-Holland-Noord. In onze regio is de dichtstbijzijnde locatie in Hem. 

De kinderen krijgen twee prikken met een kinderdosis van het vaccin van BioNTech/Pfizer. Dit is een mRNA-vaccin dat speciaal voor kinderen is gemaakt. Het is goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. Tussen de eerste en de tweede prik moet minstens acht weken zitten. Als het kind ook nog andere vaccinaties krijgt, moet dat twee weken voor of na de coronavaccinatie gebeuren.

De eerste groep kinderen ontvangt vanaf 18 januari een uitnodigingsbrief van het RIVM. Hierin staat informatie die ouders/verzorgers nodig hebben om, als zij dit willen, voor hun kind een afspraak te maken bij de GGD. Het inplannen van de afspraak is alleen mogelijk door te bellen. Het telefoonnummer staat in de brief. Heeft een kind prikangst? De medewerkers op de vaccinatielocaties weten hoe zij hiermee om moeten gaan.

Toestemming

Kinderen van vijf tot en met elf jaar zijn minderjarig. Daarom is het nodig dat er één ouder/verzorger meekomt naar de priklocatie. De ouder/verzorger die niet meekomt moet wel geïnformeerd zijn en ook toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Op de priklocatie wordt daarom eerst gevraagd of beide ouders/verzorgers toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Als op de GGD-locatie blijkt dat één van de ouders niet wil dat het kind gevaccineerd wordt, doet GGD dit niet. Voor meer informatie kun je terecht bij het RIVM: www.rivm.nl