Boswachters zoeken leukste hond van Noord-Holland

Algemeen
Labradoodle Lieve won vorig jaar samen met haar baasje Loes de verkiezing van de #leukstehondvanschoorl.
Labradoodle Lieve won vorig jaar samen met haar baasje Loes de verkiezing van de #leukstehondvanschoorl. (Foto: Rogier Broertjes)

NOORD-HOLLAND - De natuur is een prachtige plek om je hond uit te laten. Honden mogen de ene helft van het jaar in bepaalde delen van het natuurgebied loslopen, maar vanaf maart moeten ze aan de lijn, omdat dan het broedseizoen begint. Om hondenbezitters hier op een opvallende manier aan te herinneren, start Staatsbosbeheer een voorjaarscampagne. Hiervoor zoeken de boswachters de leukste hond van Noord-Holland als boegbeeld.

Elk voorjaar vragen de boswachters aandacht voor het aanlijnen van de honden. Vorig jaar hebben de boswachters de leukste hond van Schoorl gezocht én gevonden. Er kwamen zoveel aanmeldingen van buiten Schoorl binnen dat de boswachters nu opzoek gaan naar de leukste hond van Noord-Holland. De boswachters zien zoveel leuke honden lopen in het gebied, dat ze graag een lokale hond als boegbeeld voor de campagne nemen. Hiervoor zoeken zij de leukste, schattigste, mooiste hond van Noord-Holland.

Verkiezing Leukste hond van Noord-Holland

Vanaf maandag 24 januari kan iedereen de leukste foto van zijn of haar hond insturen. Een team van boswachters zal een shortlist van de leukste honden uitkiezen. Hierbij wordt gelet op uitstraling, locatie (in de natuur) en natuurlijk of de hond aan de lijn zit. Het publiek mag uit de shortlist hun favoriet kiezen. De winnende hond krijgt een professionele fotoshoot.

Start van het broedseizoen: honden aan de lijn

Van 1 maart tot 1 september moeten alle honden in de Schoorlse Duinen aan de lijn voor de start het broedseizoen. Loslopende honden kunnen de dieren in het bos erg verstoren. In de duinen broeden vogels als de houtsnip en nachtzwaluw op de grond. Honden die dicht langs hun broedplek lopen kunnen de aanstaande ouders verjagen. Alleen de geur die de honden achterlaten kan al genoeg zijn. Ook voor vossen, marters en konijnen is de rust in deze periode extra belangrijk.

In sommige gebieden moeten honden jaarrond aan de lijn blijven. Bijvoorbeeld in het Robbenoord- en Dijkgatbos of in Elswout. Hier leeft veel wild en honden kunnen zorgen voor verstoring met het opjagen, verwonden en in het ergste geval zelfs doden van dieren. Om de dieren in het bos te beschermen en tegelijkertijd recreanten wel een plek te geven om te genieten van de natuur zijn honden hier alleen aangelijnd welkom.

Doe mee

Wil jij jouw hond zien stralen op de grote banners van in Noord-Holland? Stuur dan je foto van je hond aan de lijn via de boswachtersblog,  of deel deze op Instagram #deleukstehondvanNoordHolland. De boswachters willen natuurlijk ook weten waarom jouw hond de leukste hond van Noord-Holland is! Meedoen kan t/m zondag 6 februari.