Help de Lutgerdina Enkhuizen invaren

Algemeen
De tweemastklipper Lutgerdina.
De tweemastklipper Lutgerdina. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De tweemastklipper Lutgerdina gaat weer varen met mensen met een beperking. Vanwege de coronapandemie heeft het schip twee jaar lang stilgelegen in Loosdrecht, maar daar komt nu verandering in. Organisatie SailWise roept mensen op om te doneren zodat deze vaart gerealiseerd kan worden. De eerste vaart van Lutgerdina staat op 29 april gepland. Het schip bestaat dit jaar ook nog eens honderdvijfentwintig jaar.

Voordat de Lutgerdina kan uitvaren met gasten heeft SailWise € 24.683,- nodig om dit te realiseren. Daarom vraagt de organisatie mensen om een donatie te doen of een kostenpost voor hun rekening te nemen. Een woordvoerder zegt hierover: “De eerste donaties komen al binnen en daar zijn we heel blij mee. We hebben nu geld om het schip naar Enkhuizen te varen en een start te maken met het vaarklaar maken van het schip. Ik hoop dat veel meer mensen ons willen helpen, want onze deelnemers kunnen niet wachten om weer te komen zeilen.”

Lutgerdina laten uitvaren

Schipper Onno van Lieshout legt uit hoe de stand van zaken er nu uitziet. “De Lutgerdina ligt op dit moment bij ons watersporteiland in Loosdrecht, waar ze tijdens de coronapandemie twee jaar dienst heeft gedaan als slaapschip. De bemanning van de Lutgerdina vaart het schip deze week naar Enkhuizen om haar klaar te maken voor de reizen die dit jaar gepland staan. Mijn collega’s hebben het schip goed verzorgd, maar voordat het kan varen is er nog een flinke klus te klaren. Certificaten moeten vernieuwd worden, ze moet gekeurd worden en heeft een werfbeurt nodig. Dat zijn flinke kostenposten. Hiernaast is ook klein onderhoud nodig en keuringen van materialen, neem bijvoorbeeld reddingsvesten, nieuwe wieltjes voor de loopplank en een nieuwe landvast. Alles is noodzakelijk om gasten te ontvangen op het schip.”

Varen met mensen met een beperking

De Lutgerdina vaart sinds 1983 met mensen met een beperking. Deelnemers van SailWise varen zelf actief mee met het schip en de mate van hun beperking maakt daarin geen verschil. “Zit je in een elektrische rolstoel, dan kunnen we de val daaraan vastmaken, zodat je al rijdend het zeil kan hijsen. En mensen die hun armen niet kunnen gebruiken, besturen het schip met een joystick, die ze met hun kin bedienen”, licht Onno toe. Met de Lutgerdina maakt SailWise zeilzwerftochten over het IJsselmeer en het Wad. Dankzij alle aanpassingen kan iedereen met een beperking zeilen, eten én slapen aan boord. “Al die aanpassingen brengen ook extra kosten met zich mee. We hebben antislipverf nodig, zodat mensen niet uitglijden, de tilliften moeten gekeurd worden en een aantal tilbanden moeten worden vernieuwd.”

Verjaardag

Als de Lutgerdina op 29 april afvaart is het volgens schipper Onno dubbel feest. “SailWise viert op dat moment niet alleen de eerste uitvaart sinds twee jaar, maar het historische zeilschip bestaat in 2022 ook nog eens honderdvijfentwintig jaar. Ik regel een verjaardagstaart bij de start van iedere reis. Maar eerst moeten we dat schip in de vaart krijgen.”

Donaties zijn welkom!

Wie SailWise wil steunen door een gulle donatie achter te laten, kan terecht op www.sailwise.nl/help-de-lutgerdina-in-de-vaart.

Lutgerdina met de zeilen omlaag.