Levenslust in winterrust

Nieuws
Ook het roodborstje is in de winter veelvuldig te zien. (Foto: Toos Brink)
Ook het roodborstje is in de winter veelvuldig te zien. (Foto: Toos Brink) rodi.nl

BOVENKARSPEL - Wandelaars kunnen zich zondag 6 januari onderweg laten verrassen tijdens de nieuwjaarwandeling van IVN, kris, kras door het Streekbos in Bovenkarspel. Met vogels uit het hoge noorden of kleurige paddenstoelen die goed vorst kunnen verdragen. Bloeit er al wat of is al het groen in winterrust? Een bos in de winter is niet saai; aan gezonde en omgewaaide bomen is veel te zien. Zijn bomen zonder blad toch nog te herkennen? Bloeit de hazelaar al? Samen buiten is ‘anders kijken voor beginners’ en dan beleef je gewoon meer.
Zin om mee te lopen? Ga dan zondag 6 januari om 14.00 uur mee met de twee IVN-gidsen. Verzamelplaats is het IVN in het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel. De gratis wandeling wordt aangepast aan de weersomstandigheden en de deelnemers, volwassenen én grotere kinderen. Laarzen aandoen is wel zo handig.
In het Streekbos zijn allerlei soorten overwinterende vogels op zoek naar voedsel. Met wat geluk zijn er groepen rondzwervende staartmezen te zien, hangend aan de elzenproppen, maar soms alleen maar te horen. Het winterkoninkje is een echte winterzanger; zijn geschetter is duidelijk anders dan dat van het helder klinkend roodborstje. Beide vogels zie je meestal alleen; het zijn nogal eigenwijsjes, maar o zo leuk om te zien. Genoeg redenen dus om mee te wandelen!