Foto: Inigo Garayo

Hosseini in Drom

ENKHUIZEN - Hosseini is een autobiografisch portret waarin actrice en theatermaakster Renée Coralie van Beek vertelt over het jaar waarin zij per ongeluk verliefd wordt op een uitgeprocedeerde Afghaanse vluchteling en onverwacht een kind van hem krijgt.

Producent Roos Rietveld van de voorstelling Hosseini is geboren en getogen in Bovenkarspel. Roos wist vanaf jonge leeftijd al dat zij in het theater zou gaan werken en voor haar is het dan ook uiterst bijzonder dat op een van de podia (De Drom) waar ze zelf speelde nu een voorstelling staat die door haar geproduceerd is.

Theatermakers

Op vijfjarige leeftijd begon zij met toneelspelen bij Dondersteen in het Westeinde Enkhuizen. Na jaren op het podium te hebben gestaan, besloot ze toch dat een carrière achter de schermen meer bij haar past. Na haar studies Kunst, Cultuur & Amusement aan het ROC van Amsterdam en Theatermanagement aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht runt ze met haar zakenpartner Jonnie Paling twee bedrijven.

Waarom moeten we naar jouw voorstelling Renée, er is al zo veel op het gebied van vluchtelingen?

Renée: "Omdat je mond zal openvallen van verbazing. Net als bij mij, toen ik terechtkwam achter de gordijnen van de vluchtelingenproblematiek. Nederland lijkt een keurig aangeharkt land, maar als je het gordijn wegschuift, blijkt het steeds kouder en killer te worden. Wij moeten het doen met alle mensen die nu in Nederland rondlopen. Samenleven zonder menselijkheid en de menselijke maat gaat niet. Dat eindigt in desintegratie, agressie en misschien nog wel erger."

Vluchtelingen

Renée en haar Afghaanse vriend krijgen te maken met de achterkant van de vluchtelingencrisis, over wat je allemaal niet leest in de krant, over ontmenselijking, over het afglijden van onze rechtstaat, angst, verdriet, maar gelukkig ook hoop.

Je gaat dus de misstanden aan de kaak stellen in de politiek, bij het COA, de IND en de rechtbank?

Renée: "Ik ga er niet met een gestrekt been in. Dat is niet nodig want je zult zien dat de feiten voor zich spreken. Het enige dat ik doe is het verhaal vertellen."

Tot slot:

Renée: " Misschien is kern van Hosseini dat het een liefdesverhaal is van twee mensen die samen teleurstellingen, tegenslagen, angst en verdriet weten te trotseren met hun onverslaanbare wapens: geloof, liefde en hun prachtige kind."

De voorstelling staat in de Drom in samenwerking met de Stichting 4 en 5 mei
antidiscriminatiecomite Enkhuizen. Hosseini is 28 maart om 20.00 uur te zien in De Drom, Paktuinen 1 in Enkhuizen.

Meer berichten