Tijdens de 'Week van ons Water' worden tal van leerzame en verrassende activiteiten georganiseerd.
Tijdens de 'Week van ons Water' worden tal van leerzame en verrassende activiteiten georganiseerd. ((Foto: Madelon Dielen))

Beleef de vernieuwde Houtribdijk

ENKHUIZEN - Het entreepaviljoen van het Zuiderzeemuseum loopt dwars door de Houtribdijk. Het buitenmuseum is neergezet op het werkeiland dat werd gebruikt voor de aanleg van deze dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Bezoek woensdag 1 mei de Dag van Ons Water in het Zuiderzeemuseum en leer meer over de Houtribdijk die op dit moment op unieke wijze wordt vernieuwd.

Vlieg in het entreepaviljoen met een virtual-realitybril over het IJsselmeergebied en ontdek door middel van een modelwatergoot van 5,5 meter lang hoe het zand van de Houtribdijk de plaatsen rond het IJsselmeer veilig houdt. Voor de allerkleinsten is Stella Stekelbaars aanwezig; zij vertelt over de vissen en vogels die leven op de dijk. Onder begeleiding van Rijkswaterstaat en de aannemer Combinatie Houtribdijk wordt aan de kant van Enkhuizen een 'dijkinspectie' uitgevoerd om met geavanceerde apparatuur te kijken of de gloednieuwe oevers sterk genoeg zijn. Deze nieuwe dijkversterking met zand is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek, behalve deze middag. Liefhebbers kunnen per fiets of bus meegaan op excursie. De activiteiten in het entreepaviljoen en de excursies naar de Houtribdijk vinden plaats tussen 13.30 en 16.30 uur op woensdag 1 mei. De toegang tot het entreepaviljoen met informatie over de Houtribdijk en de excursie naar de Houtribdijk zijn gratis. Voor mensen die het Zuiderzeemuseum willen bezoeken gelden de reguliere tarieven.

De Dag van Ons Water maakt deel uit van de 'Week van Ons Water,' die van 1 tot en met 12 mei plaatsvindt. Door heel Nederland worden er tal van leerzame en verrassende activiteiten georganiseerd die antwoord geven op vragen als: hoe beschermen we Nederland tegen water? Wat kan ik zelf doen om wateroverlast tegen te gaan? Wat moet ik doen bij overstroming? In 2017 is Rijkswaterstaat gestart met de versterking van de Houtribdijk. Tussen Trintelhaven en Enkhuizen zijn de afgelopen maanden brede, zandige oevers opgespoten. Deze manier van dijkversterking met zand is een wereldwijde primeur, die ook zorgt voor een meer diverse natuur in het IJsselmeergebied. In 2020 is de hele dijkversterking afgerond.

Meer berichten