Alle moeders die met een kind naar het Zuiderzeemuseum komen, hebben gratis entree.
Alle moeders die met een kind naar het Zuiderzeemuseum komen, hebben gratis entree. ((Foto: Madelon Dielen))

Moeders in het zonnetje gezet

ENKHUIZEN - Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen zet zondag 12 mei moeders in het zonnetje. Deze dag hebben alle moeders gratis entree, als zij met een kind naar het Zuiderzeemuseum komen.

Ontdek in het buitenmuseum nóg duidelijker dat honderd jaar geleden het leven rond de Zuiderzee niet altijd gemakkelijk was. Mannen liepen grote risico's op zee, terwijl vrouwen aan wal in hun eentje het gezin draaiend hielden. Samen met de kinderen zorgden ze voor extra inkomsten en vaak kregen ze ook nog een oude vader of moeder in huis om voor te zorgen. En al was het tot stand komen van het vrouwenkiesrecht in 1919 een grote gebeurtenis; voor een vissersvrouw veranderde dit niet meteen wat aan haar leven. 'Leven van de wind' vormt dit jaar de rode draad in het museum. Maak kennis met Grietje en haar gezin en bekijk 1919 door de ogen van een kind.

Hoogtepunt dit jaar is het pand 'Leven op een kluitje' in Zoutkamp, waar vissersvrouw Grietje met haar vier kinderen én haar moeder hun intrek hebben genomen. Kom binnen in dit roerige huishouden, waar Grietje zelf aanwezig is als hologram. Beleef het leven van toen van heel dichtbij en ruik de geur van 's nachts gepelde garnalen en (de eeuwige) kool op het vuur. Kruip onder die prikkeldeken in de bedstee.

Tijdens weekenden, vakanties en feestdagen kunnen kinderen in de huid kruipen van een kind uit 1919. Ze draaien dan mee in een huishouden van vroeger en merken dat ze hiervan bepaald 'Vuile handjes' krijgen. Gelukkig is er daarnaast ook tijd voor kattenkwaad; tijdens de weekenden van Hemelvaart en Pinksteren loopt er zelfs een echte agent rond…

Meer informatie: www.zuiderzeemuseum.nl.

Meer berichten