'Onze tactiek bleek precies de juiste' - Stefan Hooyman wint met team wereldkampioenschap zoetwatervissen

  Nieuws
De gouden U25-ploeg dook van geluk het water in! (Foto: aangeleverd)
De gouden U25-ploeg dook van geluk het water in! (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

ENKHUIZEN - De 21-jarige Stefan Hooyman uit Enkhuizen heeft afgelopen weekend samen met zijn team de eerste plek veroverd op het WK Zoetwatervissen voor Junioren. In het Italiaanse Novi di Modena gaf het team de internationale concurrentie het nakijken.
Tijdens het WK Junioren onder 25 ging het erom zoveel mogelijk gewicht aan vis te vangen met de vaste stok. Omdat het Italiaanse sportviswedstrijdwater veel kleine vis herbergt, kwam de visserij voor een groot deel aan op techniek en snelheid. “Urenlang je concentratie vasthouden bij 35 graden is een uitdaging op zich”, schetst Hooyman de twee intensieve wedstrijddagen onder een strakblauwe lucht. Om voldoende gewicht aan vis te vangen, richtten Hooyman en zijn team zich niet alleen op kleinere vis, maar ook op het vangen van grotere vissen in het midden van het kanaal. Dat werd onder meer beloond met diverse mooie karpers met een gewicht tot 7 á 8 kilo; precies genoeg om de concurrentie te verslaan. “Onze tactiek bleek precies de juiste aanpak voor dit wedstrijdwater”, legt Hooyman uit. “Meerdere mensen uit ons team vingen tussen de kleine vissen door regelmatig grotere exemplaren. De twee zwaarste karpers die mijn teamgenoot Luciën de Rade ving, waren echte uitschieters. Daarmee werd hij zelfs individueel eerste.” Ook Nico Bakkernes, de bondscoach van Hooyman en zijn team, is trots op de geleverde prestaties. “We hebben op dit WK laten zien dat Nederlandse wedstrijdvissers tot de beste ter wereld behoren; ook als de omstandigheden het uiterste vergen.”
Sportvisserij Nederland vaardigde in totaal twee teams af naar het WK Zoetwatervissen voor Junioren. Beide teams - Holland U25 en Holland U20 - onder leiding van respectievelijk Bakkernes en Dieter Friederichs presteerden boven verwachting. Naast de wereldtitel voor de U25-ploeg werd Team Holland U20 verdienstelijk vijfde. Zaterdagavond ontvingen alle winnaars hun medailles tijdens de officiële prijsuitreiking van het WK. Inmiddels zijn beide teams terug in Nederland. Sportvisserij Nederland eert de Nederlandse medaillewinnaars zaterdag 17 november tijdens het Sportvisserij Nederland Topsportgala op Topsportcentrum Papendal.

Meer berichten