Grote kerk weer decor Matthäus Passion.
Grote kerk weer decor Matthäus Passion. ((Foto: aangeleverd))

Matthäus Passion in Westerkerk

ENKHUIZEN - Goede Vrijdag, 19 april. Het is half acht. In de Westerkerk hebben de koorleden, de zes solisten en de muzikanten hun plaats op het podium ingenomen. Hun muziekboeken geopend op de eerste bladzijde. Dirigent Henk Verhoef zit achter het kistorgel. Hij overziet alles. Er zijn duizenden noten te gaan en er mag geen noot verkeerd gaan. Altijd een spannend moment. De arm van de dirigent gaat omhoog. Het publiek houdt de adem in. Een korte beweging met de hand en dan klinken de eerste maten van het openingskoor door de Westerkerk: 'Kommt ihr Töchter helft mir klagen'.

Na het openingskoor begint de evangelist, de tenor Tigran Matinyan met het dramatische verhaal over het lijden en sterven van een onschuldig mens. Op muziek gezet door niemand minder dan Johann Sebastian Bach. Zonder elektronische versterking, maar toch woord voor woord verstaanbaar, klinkt zijn stem door de Westerkerk. De stem van Jezus wordt begeleid door violen. Hemelse muziek. Daar heeft Bach vast een bedoeling mee gehad.

Verontwaardiging

Het koor speelt de rol van het volk. Als Jezus gevangen wordt genomen spat de verontwaardiging er af: 'Sind Donner, sind Blitze im Wolken verschwunden'? Maar soms ook ingetogen, denkend aan hun eigen levenseinde: 'Wenn ich einmal soll scheiden, so scheide nicht von mir'. Aan het einde van dit dramatische verhaal laat Bach het hele koor en de solisten berustend zingen: 'Wir setzen uns mit Tränen nieder und rufen dir im Grabe zu: Ruhe sanfte, sanfte Ruh'.

Uitvoering: Goede Vrijdag, 19 april. Aanvang 19.30 uur. (kerkdeuren open om 19.00 u.) Vrije plaatsen € 32,50. VIP- plaatsen € 52,50 (gereserveerde plaatsen op de voorste rijen). Donateurs € 30,- (gereserveerde plaatsen). Voor iedereen is er in de pauze een gratis drankje naar keuze.

Kaarten bestellen

Via www.westerkerkenkhuizen.nl. Telefonisch: 0228-317800 (bureau Westerkerk). Kaarten voor vrije plaatsen ook bij: De Wit Beeld en Geluid, Westerstraat 37-39, Enkhuizen. Bruna, Winkelcentrum Streekhof, Bovenkarspel. Informatie: bureau@westerkerkenkhuizen.nl

Meer berichten