Enigmahuis Baanbreker Irene Roosendaal.
Enigmahuis Baanbreker Irene Roosendaal. ((Foto: aangeleverd))

Enigmahuis nu ook in Baanbreker op Drie Banen

ENKHUIZEN – Enigmahuis bezoekers kunnen vanaf heden op maandagochtend koffie komen drinken in het Baanbrekerpand op de Drie Banen 19. Vrijwilliger van het Enigmahuis, Irene Roosendaal, vraagt aandacht voor de meerwaarde van het Enigmahuis voor mantelzorgers, mensen met beginnende dementie, mensen die zich alleen voelen, maar ook voor mensen die vrijwilligerswerk zoeken.

Irene werkt vanaf september vorig jaar als vrijwilliger bij het Enigmahuis op de maandagochtend. Tot op heden was dat in de benedenzaal van de Drommedaris en voortaan dus in de Baanbreker op de Drie Banen. Irene heeft al een respectabele leeftijd van 78, maar is nog steeds actief en wil graag iets voor anderen kunnen betekenen. "Hoewel ik lieve kinderen en kleinkinderen heb, zeg ik altijd 'van thuis zitten word ik niet wijzer'. Van een ochtendje in het Enigmahuis krijg ik veel voldoening, helemaal als ze me bedanken voor het luisterend oor dat ik voor ze ben."

Gehoord worden

De mensen die in het Enigmahuis komen zijn allemaal vriendelijk. Een deel van de bezoekers is vergeetachtig, heeft beginnende dementie of voelt zich alleen. Desondanks en juist misschien daarom willen deze mensen heel graag een gesprek voeren en gehoord worden. Voor de mantelzorgers is het een ochtendje ontspanning, omdat ze met andere mensen kunnen praten. Tegelijkertijd ervaren ze het ook als nuttig, omdat ze zaken kunnen bespreken waar ze in het dagelijks leven tegenaan lopen. Irene begrijpt de Enigmahuis bezoekers goed. "Misschien komt dat, omdat ik best wel wat heb meegemaakt. Ik ben al 21 jaar alleen, na het plotselinge overlijden van mijn man. En tot overmaat van ramp brandde tien jaar geleden mijn huis af. Een vreselijke gebeurtenis, maar gelukkig was het een prachtige zomer om in een caravan te wonen. In die tijd trouwde mijn dochter en kreeg ik ook nog een vierde kleinkind. Ik heb dus ook mooie herinneringen aan die zomer en natuurlijk ook aan mijn huis." Irene staat nog midden in het leven, ze sport regelmatig, zingt bij een smartlappenkoor en reist graag. "Ik heb altijd wel gespreksstof, maar kan ook goed luisteren. Ik raad deze vrijwilligersbaan iedereen aan die affiniteit met de doelgroep heeft en zich goed kan verplaatsen in deze mensen." Zin in deze vrijwilligersbaan bij het Enigmahuis? Bel dan met Monique van der Heijde op 06 - 452 641 05.

Meer berichten