(Foto: aangeleverd)

Gratis toegankelijk 'Operafeest'


ENKHUIZEN - Een muzikaal 'operafeest' wordt gratis aangeboden door het Nottingham Community Opera Orchestra en koor op vrijdag 31 mei. De 130 musici en zangers komen naar de Westerkerk in Enkhuizen om er, zoals ze dat zelf noemen, een 'Operafeest ' van te maken.

Ze brengen een selectie van hun favoriete koorstukken en aria's uit bekende opera's ten gehore. Op het programma staan onder andere aria's uit de Nabucco & Il Trovatore van Verdi. Van Mascagni gedeelten uit de Cavelleria Rusticana en van Puccini stukken uit Tosca. Ook stukken uit de Lohengrin & Meistersingers van Wagner ontbreken niet. Het Engelse koor wordt aangevuld met geoefende zangers en zangeressen uit Nederland. Gezamenlijk brengen ze vrijdag 31 mei een bijzondere muzikale uitvoering ten gehore in de Westerkerk in Enkhuizen.

Dirigent Derek Williams

Derek Williams, de 'musical director', zegt over het programma: "Ik heb al heel lang een passie voor muziek van Wagner. Dat is al zo vanaf het moment dat ik het geluk had om als student mee te mogen zingen met Meistersingers in Bayreuth. In de 30 jaren daarna heb ik allerlei lokale koren gedirigeerd. Ook heb ik massale koren geleid bijvoorbeeld voor een uitvoering van Belshazzars Feest, Verdi's Requiem en van symfonieën van Beethoven en Mahler. Maar met deze uitvoering gaat eindelijk mijn lang gekoesterde wens in vervulling om ook delen uit opera's van Wagner te dirigeren!"

Concerten in Parijs en Chartres

De meeste uitvoerende musici en koorleden hebben in 2015 in Parijs onder leiding van Derek Williams Verdi's Requiem uitgevoerd in de l' Eglise de la Madeleine. Dat was ter gelegenheid van'70 jaar vrede in Europa'. Britse, Franse en Duitse zangers en musici voerden toen het Requiem gezamenlijk uit. Het was voor de uitvoerenden en toehoorders een gedenkwaardige uitvoering. Het werd zo'n succes dat de uitvoering in 2017 werd herhaald, maar behalve in Parijs nu ook in de kathedraal van Chartres.

Repetities

Ondanks het succes van deze twee uitvoeringen werd besloten dit jaar een ander repertoire in te studeren. Er was een nieuwe uitdaging nodig. Gekozen werd voor een mix van bekende orkeststukken en aria's uit beroemde opera's. Voor dit concert is gekozen voor stukken uit Nabucco en Il Trovatore van Verdi; van Mascagni uit deCavalleria Rusticana en van Puccini stukken uit Tosca. Een hoogtepunt moeten gedeelten uit Wagner 's Lohengrin worden. Besloten wordt met 'a large 'chunk' of Act 3 from Wagner Die Meistersinger von Nürnberg.

Gratis entree

De koor- en orkestleden bieden dit concert gratis aan. Om de werkelijke kosten te dekken wordt aan de uitgang gecollecteerd. De opbrengst wordt fifty / fifty tussen de Nottingham Community Opera en de Westerker verdeeld. Het publiek kan daarmee tonen hoe ze het concert hebben gewaardeerd. Kerk open 19.30 uur, aanvang concert 20.00 uur. Meer informatie: www.westerkerkenkhuizen.nl of https://nottingham-music-enterprises.org.uk/

Meer berichten