Zuiderzeemuseum wil aanpassingen bestemmingsplan Recreatieoord Enkhuizerzand

Algemeen
Riek Bakker tijdens vragenronde, met rechts Luzette Kroon en directeur Stephan Warnik
Riek Bakker tijdens vragenronde, met rechts Luzette Kroon en directeur Stephan Warnik (Foto: Irina Hoffer)

ENKHUIZEN - Als het aan Riek Bakker, landschapsarchitect, lag, klommen de inwoners van Enkhuizen meteen op de barricades om het gemeentebestuur het bestemmingsplan van het Recreatieoord Enkhuizer Zand (REZ) te laten aanpassen. Tijdens de voorlichtingsavond die het Zuiderzeemuseum organiseerde, kwamen diverse sprekers aan het woord die de inwoners informeerden over het plan. Er kwam een beeld naar voren van een gemeente die vooral bezig is met ontwikkelen, zonder overleg met alle betrokken partijen en zonder voldoende rekening te houden met de gevolgen die deze ontwikkelingen hebben. Vooral voor het Zuiderzeemuseum.

"Het unieke karakter van het oorspronkelijke plan wordt bedreigt, de moderne wereld fietst erin!"

De voorlichting van het Zuiderzeemuseum zou allereerst aan de raadsleden gegeven worden, maar zij gaven aan niet op de uitnodiging te willen, of zelfs te mogen ingaan. "Maar", sprak Luzette Kroon, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Zuiderzeemuseum, "ik ken geen enkele wet die dit verbiedt." Ze vervolgde dat het volgens haar zelfs nodig is dat raadsleden zich moeten laten informeren en ontlokte daarmee groot applaus. Navraag van de redactie bij de afdeling communicatie van de gemeente over de reden van de afwijzing, leverde een toezegging tot reactie op. Waarna deze uitbleef.

Historie

Marinke Steenhuis, cultuurhistoricus, liet met behulp van een presentatie zien hoe de besluitvorming rondom het Enkhuizerzand en het ontstaan van het Zuiderzeemuseum rond 1968 verliep. Enkhuizen was blij dat zij de plek werd waar het openluchtmuseum met levend verleden gebouwd zou worden. Ze kreeg een subsidie van twee miljoen gulden voor het museum en het recreatiegebied. Het ontwerp van Nico de Jonge stamt uit 1968, maar het duurde tot 1983 voor het museum gebouwd was en open ging.

De authentieke panden en huisjes van het museum zijn neergezet als een dorpje, met ligging aan het water. Het beeld van stad en museum vormt een eenheid. Het open zicht op de zee, met de groensuggestie en de bomen op de achtergrond is cruciaal voor de beleving van het museum. "En wat gaat er in dat water gebeuren?" is de retorische vraag van Marinke. "Het unieke karakter van het oorspronkelijke plan wordt bedreigt, de moderne wereld fietst erin!"

Besluitvorming

Na Marinke volgde een uitleg van Luzette over de manier van besluitvorming van de gemeente, zoals deze door het museum werd ervaren. Hoewel het museum vanaf 2012 vraagt mee te mogen praten in de besluitvorming, om tegemoet te komen aan de wensen van alle partijen, blijkt dat dit moeizaam is en verloopt. "In 2017 volgt een compleet uitgewerkt plan, zonder inspraak van het Zuiderzeemuseum. De ontwikkelaar wil niet in gesprek, omdat deze hier geen opdracht voor gekregen heeft van de gemeente. De impact van dit plan op de museale beleving is enorm en het proces lijkt al zover in beton gegoten dat aanpassingen marginaal lijken te zijn. Een verkenner zou ik gesprek gaan met alle betrokken partijen om te zien of het mogelijk is dat de bouwvolumes minder massaal en minder overschaduwd kunnen worden. Maar dit komt niet meer aan bod in de raad, omdat alle bijeenkomsten achter gesloten deuren plaatsvinden."

Impressies

Als laatste volgt Leo van Heijst, projectleider, met verstand van zaken over projectontwikkeling. Hij geeft aan dat het belangrijk is dat er gekeken zou moeten worden naar ieders belangen. Het gaat om de kwaliteit van de stad. Dan zijn er alleen maar winnaars.
De impressie die Leo laat zien van het toekomstbeeld van het plan (zie foto's op de website), ontlokt het publiek een zucht van ontzetting. Een tweede foto volgt en de zaal blijft enige tijd onrustig. Een plan kan er op tekening mooi uitzien, maar wanneer hier een realistisch beeld van gemaakt wordt, is pas duidelijk wat de gevolgen van de plannen zijn.

"We beplanten dat wel, zegt de projectontwikkelaar dan", knikt Leo wat meesmuilend. "De vraag wordt daarom: is dit plan in belang van ons allen, of van anderen?"

Oplossing

Een omwoner laat tijdens de vragenronde weten dat de gemeente hen nooit gevraagd heeft mee te denken. Na afloop meldt een andere omwoner dat ze niet begrijpt dat het park naast het museum moet komen. "Zet de camping naast het museum en het recreatiepark op de plek van de camping." Dat zou volgens haar een oplossing kunnen zijn.

Zienswijze aanbieden

Ter afsluiting geeft Luzette aan de inwoners aan dat zij het Zuiderzeemuseum kunnen helpen. Er is een mogelijkheid het plan te laten wijzigen door een zienswijze in te dienen. "Dit kan door op het gemeentehuis schriftelijk of mondeling aan te geven dat u het niet eens bent met het plan, zij moeten dit dan noteren en doorgeven. Ook via de gemeentesite zou het mogelijk moeten zijn een zienswijze digitaal in te dienen." (red. Helaas komt bij de zoekterm 'zienswijze' op de gemeentesite www.enkhuizen.nl hierover niets naar voren.)

De directeur van het museum, Stephan Warnik, eindigt met de woorden: "Laten we een win-win situatie creëren en hopen dat dit signaal opgepikt wordt bij de gemeente."

Bestemmingsplan Recreatieoord Enkhuizerzand
Dijk huidige situatie
Dijk situatieschets
ZZM Urker Bult huidige situatie
ZZM Urker Bult impressie