DomDomotica info en kekke challenge tijdens Zorg van Nu 10-daagse in bibliotheek Stede Broec

Algemeen
T-shirt waarmee met app in lichaam gekeken kan worden.
T-shirt waarmee met app in lichaam gekeken kan worden. (Foto: Irina Hoffer)

BOVENKARSPEL – In de Westfriese Bibliotheken is weer van alles te beleven van 20 tot en met 29 mei. In die periode slaan de Westfriese Bibliotheken en de Omring hun handen ineen tijdens de 'Zorg van Nu 10-daagse'. Tijdens deze tien dagen zijn er vele activiteiten waarmee beide partijen de inwoners van Westfriesland willen voorlichten en laten zien hoe digitale en technische ontwikkelingen de zorg verandert.

"We matchen met het stukje techniekontwikkeling"

Een eerdere samenwerking tussen beide partijen tijdens de eHealth-week in februari beviel goed. In die week reed de bibliotheek rond met de SRV-wagen met digilab en informatie over eHealth mogelijkheden. Zo bracht de Omring de elektronische medicijnen-houder mee, konden mensen zien hoe beeldbellen in zijn werk ging en was er een robot-kat. De bibliotheek bracht een 3d-printer mee, een robothand van lego en Visual Realitie-brillen. De combinatie smaakte naar meer.

Flitsbel en beeldbellen

"We matchen met het stukje techniekontwikkeling", laat Marloes Manshanden, programmamaker Digilab, weten, "omdat de techniek de zorg verandert. Er zijn veel ontwikkelingen in medische apparatuur, waardoor onderzoeken anders gaan, en die er ook voor zorgen dat je langer thuis kan wonen. Denk bijvoorbeeld aan deuren en gordijnen automatisch openen en dicht doen, lampen en tv automatisch aan en uit doen, een flitsbel en veel meer. Via beeldbellen is het mogelijk om direct contact met de zorg te hebben, zodat mensen niet meer hoeven te wachten tot de thuiszorg langskomt, maar ze meteen hulp kunnen vragen."

Kekke Challenge

Tijdens de Zorg van Nu 10-daagse is er voor de jeugd een kekke challenge in het DigiLab. Er worden daar drie casussen voorgelegd met een probleem. Aan de kinderen de taak om met technische hulpmiddelen hier een oplossing voor te bedenken. De casussen zijn: Hoe kan je knikkeren als je in een rolstoel zit? Hoe kan je iets van de grond pakken als je moeilijk kan bukken? En hoe smeer je je boterham als je maar een hand hebt?

Met hun oplossingen dingen de kinderen mee naar een bijzondere prijs: een Virtuatee. Dat is een tshirt waarmee je met gebruik van een app op de ipad in augmented reality (aangevulde realiteit, red.) de organen in je lichaam kan zien. Zie ook de foto op deze pagina en het filmpje bij dit artikel op de website.

filmpje

Technische oplossingen

Willem Hoogenboezem vertelt 23 mei vanaf 10.30 uur hoe hij het mogelijk heeft gemaakt om zijn zelfstandigheid in zijn eigen huis te vergroten, waarbij hij veel technologische oplossingen heeft gebruikt. "Ik doe het om mijn leven gemakkelijker en veiliger te maken", legt hij uit, "en ik heb er plezier in om dingen technisch op te lossen." Willem zit in een rolstoel en heeft een hoge dwarslaesie. "Stel dat ik ziek in bed lig en de bel gaat. Hoe weet ik dan wie er voor de deur staat? Met een camera bij de deur kan ik dat zien en kiezen of ik wel of niet open doe." Dat opendoen gaat bij hem ook via een app op zijn telefoon. De lichten kunnen bij hem via een app ook aan of uit en hij heeft sinds uitgebreid met de google-assistent. Dat is een kastje dat aan te sluiten is op de netwerksystemen en dat luistert naar stemcommando's. "Die moet je dan wel vantevoren instellen, maar dan hoef ik alleen nog maar te zeggen: ik ga naar bed, en dan gaan vervolgens alle lichten uit. Het is voor mij een stuk gemak en de toegevoegde waarde van de huidige techniek."

Activiteiten

Tijdens de 'Zorg van Nu 10-daagse' is er in de bibliotheek Stede Broec een expositie van diverse ontwikkelingen in de zorg en worden er cursussen aangeboden voor de iPad of de smartphone. Daarnaast is het mobiele 'Zorg van Nu team' 23 mei van 10-17u aanwezig voor al uw vragen op het gebied van domotica.

Meer informatie en activiteiten: https://www.westfriesebibliotheken.nl/actueel/zorg-van-nu.html

Het DigiLab is open: woe 23 mei 13-17 u, do 24 mei 14-17u, vr 24 mei 13-17u en woe 29 mei 13-17u.