(Foto: aangeleverd).

Zing mee voor zangrecord Zuiderzeemuseum

ENKHUIZEN - In het Zuiderzeemuseum wordt zondag 18 augustus een verwoede poging gedaan om een nieuw Noord-Hollands zangrecord te vestigen. Als zich meer dan 809 mensen aanmelden gaat dat zeker lukken.

De recordpoging is de spectaculaire afsluiting van het Shantyfestival in het museum. Onder leiding van George Baker wordt de Zuiderzeeballade ten gehore gebracht. Een feestelijk dubbel jubileum, want de Zuiderzeeballade heeft een 'diamanten' status en George Baker viert dit jaar zijn 'gouden jubileum' als zanger.

Willy van Hemert schreef in 1959 de Zuiderzeeballade en van muziek voorzien door Joop de Leur. Een onverbiddelijke smartlap over het verdwijnen van de Zuiderzee en scoorde nooit hoog op de hitlijsten, maar toch goed voor een 'gouden plaat' in 1967. Het lied werd vele malen gekopieerd en bewerkt. Astrid en Lennaert Nijgh maakten er een protestlied van tegen de aanleg van de Markerwaard. De Zuiderzeeballade werd uitgeroepen tot Smartlap van de 20e eeuw. In 2003 stond het lied centraal in een tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum. Daarna dreigde de 45-toeren single op vinyl de eeuwige slaap in te gaan als 'collectorsitem'.

De mensen die mee willen zingen worden tegen 16.00 uur verwacht op het plein bij de stadsgracht en bakkerij. Aanmelden bij de marktkraam. Vrienden van het Zuiderzeemuseum en Museumkaarthouders, en wie na 15.00 uur komt, hebben gratis toegang. Andere bezoekers krijgen 50% korting op de toegangsprijs van 17 euro als zij zich aanmelden.

Meer berichten