Vleermuiskast.
Vleermuiskast. ((Foto: Toos Brink).)

Speuren naar luchtacrobaten

OOSTWOUD - Voor sommige mensen een spektakelstuk, voor anderen een hel: de vleermuis. Iedereen heeft weleens zo'n fladderend wonder gezien, toch? Wellicht onbewust. In de schemering komen de ware luchtacrobaten tevoorschijn om achter insecten aan te jagen. Het zijn de enige zoogdieren die 's nachts rondvliegen en overdag niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Daarom organiseert IVN-Westfriesland vrijdagavond 6 september vanaf 18.00 uur een speciale vleermuizenavond in het Egboetswater in Oostwoud aan de Liederik 15.

Twee deskundige gidsen wijzen deze avond letterlijk en figuurlijk de weg. Niet alleen op intuïtie, maar ook is hij 'bewapend' met een zogeheten batdetector en een lamp om vleermuizen mee op te snorren.

Bloedzuigers

De organisatie: ''Denk je aan vleermuizen, dan denk je al snel aan sinistere bloedzuigers, aan vampiers, graaf Dracula, Batman. Maar hoe zit het écht? Wat voor dieren gaan er schuil achter deze spookverhalen? Wat blijft er van hun duistere imago over als je ze goed leert kennen? Helemaal niets'', zo weten ze bij IVN-Westfriesland maar al te goed. ''Wist je bijvoorbeeld dat er 32 vleermuiskasten hangen die worden 'bewoond' door de Ruige dwergvleermuis? En dat ze honderden tot zelfs duizenden muggen per nacht eten? Hartstikke nuttige beestjes dus. Alle reden om ze te koesteren in plaats van vrezen, en alle reden om meer over ze te weten te komen. Iedereen is van harte welkom bij de IVN-vleermuizenavond.''

Meer berichten