West-Friese escape room verovert de internationale zorgwereld

Algemeen
Omring escape room is een West-Friese uitvinding.
Omring escape room is een West-Friese uitvinding. Foto: José de Jong

ENKHUIZEN - Ze is er nog een beetje beduusd van. De escape room die Sandra Hartog uit Enkhuizen, samen met Carin Bulsing en Hanneke Bonfrer van Omring, ontwikkelde is een internationale hit. "We hebben de escape room gebouwd met en door nuchtere West-Fiezen. Ik denk dat juist die nuchterheid bijdraagt aan het succes. Er zit geen gekkigheid in. Het is voor iedereen heel herkenbaar."

Enkhuizense ontwikkelde escape room voor verzorgenden

Op een internationaal congres in Orlando, Florida, presenteerden ze onlangs de escape room aan zorginstellingen van over de hele wereld: het werd met groot enthousiasme ontvangen. De escape room is een interactieve leeromgeving in de vorm van een appartement, waar zich allerlei aanwijzingen bevinden over de bewoner.

Droom komt uit

"Een leer -en trainingsinstrument voor onder andere helpenden en verzorgenden in zorginstellingen waarmee je mensen echt kunt prikkelen om de achtergronden van bewoners te ontdekken", vertelt Sandra, adviseur zorgdirectie bij Omring. "Dat we met onze escape room op een internationaal podium kwamen te staan, en dat het concept ook daar zo zou aanslaan, voelt als een droom die is uitgekomen."

Speelse manier van leren

"Verzorgenden en verpleegkundigen moeten zich voortdurend in hun vak blijven ontwikkelen", zegt adviseur leerprogramma's Carin Bulsing.

"En dan gaat het niet alleen over wondzorg, of ziektebeelden, maar ook over de persoonlijke benadering van cliënten die wij bij Omring zo belangrijk vinden. We merkten dat onze zorgprofessionals een beetje verzadigd raakten met de gebruikelijke manier van leren uit een boek, en zochten naar andere methoden. Een escape room is een heel speelse manier van leren, die heel goed aansluit bij de doe-mentaliteit van de meeste verzorgenden en verpleegkundigen."

Hoe werkt het?

Het principe van de Omring escape room is eenvoudig: de spelers betreden het appartement van de fictieve cliënt Ria, en moeten door het oplossen van raadsels en het uitvoeren van opdrachten zien te achterhalen wie Ria precies is, en wat voor haar belangrijk is. Alleen zo kunnen ze Ria de zorg leveren die bij haar past. Sandra: "Het laat medewerkers echt nadenken over wat er belangrijk is als je kleiner gaat wonen of als je in een zorginstelling terechtkomt. We zijn als zorgprofessional snel geneigd om ons bezig te houden met de lichamelijke zorg van mensen. Dat is ook belangrijk, maar het draait natuurlijk om het mentaal welbevinden van mensen."

Escape room daagt medewerkers uit

Het gaat om vragen als: Wat maakt iemand gelukkiger? Waar voelen mensen zich beter door? "De wereld van onze cliënten wordt steeds kleiner, ze moeten steeds meer afscheid moeten nemen van zaken. De escape room daagt medewerkers uit om echt te ervaren hoe persoonsgerichte zorg eruitziet."

Delfts blauw

Emily Albers werkt als verzorgende in Overvest in Enkhuizen. Ze werkt met mensen met dementie in afdeling Bastion en vindt de escape room een geweldige uitvinding. "Het is zoveel leuker dan een verhaal aanhoren of een e-learning module. We willen onze bewoners zo goed mogelijk leren kennen, maar ze kunnen niet altijd zelf hun verhaal vertellen, dan gaat dat via familieleden."

Blije bewoners met empathische medewerkers

Door goed om je heen te kijken, kun je ook al veel te weten komen van een bewoner, legt Emily uit. "We hebben iemand met een aantal Delfts blauwe bordjes aan de muur. Vroeger dacht ik alleen: wat leuk. Nu weet ik door na te vragen dat dit voor deze bewoner echt waarde heeft. Elke dag maak ik er een opmerking over en zie ik de bewoner blij worden. Zo simpel kan het zijn!"

Afbeelding
Attributen voor Ria's escape room.