Zuiderzeemuseum toont nieuwe aanwinst

Nieuws
Het schilderij ‘Een bezoek aan het Louvre, Parijs’ van Johannes Marius ten Kate was niet eerder in het publieke domein te zien. (Foto: aangeleverd)
Het schilderij ‘Een bezoek aan het Louvre, Parijs’ van Johannes Marius ten Kate was niet eerder in het publieke domein te zien. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

ENKHUIZEN - Tijdens de winterbijeenkomst van de Vereniging Vrienden van het Museum - vrijdag 7 december - presenteerde het Zuiderzeemuseum zijn nieuwste aanwinst: het schilderij ‘Een bezoek aan het Louvre, Parijs’ van Johannes Marius ten Kate (1859-1896). Het schilderij is in 1881 gemaakt en was niet eerder in het publieke domein te zien. De aankoop van dit topstuk is mede mogelijk gemaakt door de steun van de Vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum en het Van Heemstra Meybaum Fonds. Het werk is sinds 8 december te zien in de vaste tentoonstelling ‘Reis rondom de Zuiderzee’ in het binnenmuseum.

Het schilderij is vervaardigd met olieverf op paneel met een afmeting van 75 x 50 centimeter. Het laat zien hoe er eind negentiende eeuw al spelenderwijs naar de klederdracht werd gekeken. De twee jonge vrouwen in Volendamse klederdracht staand naast het topstuk ‘De Venus van Milo’ uit de Louvre-collectie geven het geheel een geestige tegenstelling. Het beeld staat symbool voor eeuwige schoonheid. Wellicht gaat het hier om een vergelijking tussen Eeuwige schoonheid en Hollandse schoonheid uit Volendam. Dit dorp was rond 1880 in opkomst bij kunstenaars, die waren getipt door de Franse schrijver Henri Havard, die in 1873 het dorp met de klederdracht als exotisch bestempelde. Een bijzonder detail is dat de man met baard rechts van de ‘Venus van Milo’ meer oog heeft voor de twee Volendammer dames dan voor het beroemde marmeren beeld. Zo te zien is het een kunstenaar die middels een schetsje probeert om de twee exotische schonen op papier vast te leggen. Is het een link naar het inmiddels door kunstenaars ontdekte Hollandse vissersdorp Volendam?
Het werk ‘Een bezoek aan het Louvre, Parijs’ is een bijzondere aanvulling voor het museum, dat dit soort werken verwerft om de Zuiderzee-cultuur in beelden en verhalen vast te leggen. In de collectie van het Zuiderzeemuseum bevinden ook enkele schilderijen van dezelfde schilder, zoals ‘Haven te Volendam’ (1895) en ‘Hooioogst op Marken’. Meer informatie: www.zuiderzeemuseum.nl.