'Ook in China bloemkool met gehaktbal op het menu' - Joost Meester voor maandje terug op Nederlandse bodem
Nieuws

WERVERSHOOF - Voor een maandje is hij terug op West-Friese grond: oud-Wervershover Joost Meester (38). Hij woont sinds vijf jaar in China, in de stad Kunming. "Acht jaar terug ontmoette ik mijn huidige vrouw Michelle (Shi Meng, red.)", vertelt Joost. "Zij liep als Chinese student stage in Andijk. Na samen een aantal jaren in Wervershoof te hebben gewoond, wilde ze terug naar China. En dus ben ik haar achterna gegaan en geëmigreerd!"


Joost heeft het inmiddels helemaal naar zijn zin in Kunming, al was het de eerste maanden erg wennen. "De eerste vijf maanden bevielen me totaal niet. Ik mocht niet bij mijn - toen nog vriendin - wonen omdat we niet getrouwd waren. Dat valt dan vies tegen, als je al een aantal jaar in Nederland hebt samengewoond. Bovendien moet je in China als man voor je vrouw een huis kopen, voor een auto zorgen, noem maar op... Omdat ik op dat moment nog geen inkomen had, ging dat niet. Toen ook mijn moeder overleed, ben ik teruggegaan naar Nederland en heb ik - met een aantal bezoekjes aan China tussendoor - een jaar bij mijn vader gewoond. In die periode belde de familie van Michelle vanuit China: ik mocht met haar trouwen, ze zouden voor ons een huis regelen, maar ik moest dan wel een zaak beginnen. En dus ben ik een kroeg gestart. Inmiddels is deze al een aantal keer uitgeroepen tot beste kroeg van Kunming. Het gaat dus als een speer!" lacht Joost. "Dat komt vooral doordat ik mensen van zo'n dertig tot veertig verschillende nationaliteiten in mijn kroeg ontvang en er een andere sfeer hangt dan in de gemiddeld kroeg in Kunming. Bij ons kan je gewoon jezelf zijn; die plekken zijn in China schaars." Joost runt de kroeg sinds de geboorte van zijn zoontje Sjonny - nu net twee jaar - samen met een Duitser. "Ook hebben we sinds een half jaar een Nederlandse kok in dienst. De bloemkool met gehaktbal staat hier dus gewoon op het menu. Net als de kroketten bijvoorbeeld; daar verkopen we er een stuk of tweehonderd van per week."

Injecties


Hoewel Joost helemaal zijn draai heeft gevonden in Kunming, merkt hij nog altijd de cultuurverschillen. "De omgang met mijn schoonouders bijvoorbeeld. In China wordt je geacht om altijd te luisteren naar ouderen en ze niet tegen te spreken. Toch zijn we het niet altijd met ze eens. Zo hebben zij de gewoonte om kinderen bij ieder kuchje naar het ziekenhuis te brengen voor een injectie met antibiotica. Ze krijgen bijvoorbeeld ook wel zo'n veertig vaccinaties. Wij willen dat niet, maar daar hebben zij geen boodschap aan. Een discussie daarover voeren is zinloos. Gelukkig is mijn vrouw al wel in een andere tijd opgegroeid en wil zij onze zoon wel Westers opvoeden. Of ik ook weleens de cultuurverschillen merk tussen Michelle en mij? Ja, zeker in het begin. Alleen al over het wassen van kleren hadden we andere ideeën. Maar dat is na acht jaar wel aardig over." Joost is in China een opvallende verschijning, met zijn twee meter lichaamslengte. "Ik vind het heerlijk; laat ze maar lekker naar me kijken! Dat doe ik zelf ook graag."

Wervershover kermis


Nu Joost en Michelle een zoontje hebben, overweegt het stel toch om terug te komen naar Nederland. "Het onderwijs is in Nederland stukken beter. Bovendien kun je in Nederland doen wat je wil; in China draait alles om het niet lijden van gezichtsverlies. Mijn vrouw wil dan ook graag weer in Nederland wonen. Zelf vind ik het eigenlijk geweldig leuk in Kunming! Ik verdien er goed, ontmoet veel mensen en heb leuk werk. Al mis ik toch ook wel m'n oude werk (kraanmachinist, red.) en m'n vrienden. De vriendschappen daar zijn toch anders dan hier. Als we terugkomen, dan zal dat over anderhalf à twee jaar zijn, denk ik." Voordat Joost weer naar China vertrekt, bezoekt hij de komende weken eerst nog zoveel mogelijk mensen. "Deze maand staat ook een vrijgezellenfeest, de Wervershover kermis en de trouwerij van mijn beste vriend op het programma. Een goeie periode om hier te zijn dus!"