'Mijn droom is meedoen aan de Olympische Spelen' - Sander Bakker (14) kijkt terug op mooi schaatsseizoen

  Nieuws
Sander Bakker verruilde het vertrouwde kunstijs vorige week voor natuurijs. (Foto: Vincent de Vries/RM)
Sander Bakker verruilde het vertrouwde kunstijs vorige week voor natuurijs. (Foto: Vincent de Vries/RM) (rodi.nl)

ENKHUIZEN - De afgelopen weken hebben we in Nederland volop kunnen genieten van de schaatssport: eerst met alle Hollandse Olympische successen en later met hier en daar een prachtige laag natuurijs op sloten en ijsbanen. De jeugd kon weer eens de schaatsen onderbinden en wellicht wegdromen van een carrière als topschaatser. De veertienjarige Sander Bakker uit Enkhuizen is daar al wat verder in. Hij kijkt terug op een mooi schaatsseizoen. "Ik mocht dit jaar voor het eerst meedoen aan zowel het NK Allround Junioren als het NK Sprint Junioren. Een mooie ervaring!"

"Ik heb veel vooruitgang geboekt dit jaar", vervolgt Sander. "Vooral meedoen aan het NK Allround Junioren en NK Sprint Junioren waren grote stappen vooruit. Je moet voor deelname eerst heel wat rondes door: via het gewest-, de regiokampioenschappen en landelijke kampioenschappen kun je je plaatsen voor het NK. Die rondes zijn best streng dus daar trainde ik het hele jaar voor. Super als plaatsing dan lukt! Mijn prestaties tijdens de Nederlandse kampioenschappen waren ook redelijk, maar door een rugblessure niet top; die resultaten konden beter. Maar sowieso ben ik er dit jaar technisch erg op vooruit gegaan."

Gelogen


Sander begon ooit als vierjarig jochie met skeeleren en startte een jaar later met schaatsen. "Een kennis van mijn moeder was skeelertrainer; zo kwam ik bij het skeeleren terecht. Maar omdat in de winter niet wordt geskeelerd, werd het idee geopperd om een keer te gaan schaatsen. Eigenlijk moest ik daarvoor zes jaar zijn, maar mijn ouders hebben er toen een jaartje bij gelogen", lacht Sander. "Ik vond het meteen leuk! Vanaf een jaar of twaalf werden mijn tijden steeds beter en bleek ik goed genoeg te zijn voor de selectie. Toen begon het serieus te worden. Ik train nu met de C-selectie vijf à zes keer in de week. Dat is natuurlijk anders dan hobbymatig schaatsen, maar wel heel erg leuk! Wat ik zo mooi vind aan schaatsen? De snelheid, de techniek, de druk die je voelt in de bochten, maar ook de sfeer tijdens de wedstrijden, die spanning. En de groep is heel hecht; dat maakt het ook heel leuk om hier zoveel tijd in te steken."

Droom


Een carrière in de topsport, dat ziet deze jonge schaatser wel zitten. "Ik heb natuurlijk veel van de Olympische Spelen gezien en hoop daar ook ooit te staan. Het is het hoogst haalbare en een droom voor iedere sporter die hogerop wil komen. Maar als ik me later bij een ploeg kan aansluiten, ben ik al superblij. Daar wil ik in ieder geval alles voor doen. Nu moet ik er al dingen voor laten, maar dat wordt alleen maar meer. Niet drinken, niet uitgaan, op tijd naar bed, afspraken met vrienden laten schieten, gezond eten en leven... Ik heb daar nu geen moeite mee, dus ik denk dat ik het prima zou kunnen om nóg meer te doen om resultaten te boeken. Ik heb het ervoor over! Ik zou ook graag over twee jaar - als ik klaar ben met school - naar Friesland willen om daar een speciale topsportopleiding te volgen, met een aangepast rooster om me op de schaatssport te kunnen focussen."

Kjeld Nuis


Groot voorbeeld voor Sander is Kjeld Nuis, die tijdens de afgelopen Olympische Winterspelen twee keer goud behaalde: op de 1000 en 1500 meter. "Het is mooi om hem te zien schaatsen; hij is technisch heel goed. En het is gewoon een leuke gozer. En zelf vind ik de 1000 en 1500 meter ook de leukste afstanden dus misschien zou ik me daarin wel specialiseren. Hoe mijn toekomst er verder uitziet, is natuurlijk moeilijk te zeggen. Maar als alles goed gaat - zonder blessures en met het plezier dat ik nu heb in de trainingen, die volgend jaar worden opgevoerd naar zeven à acht keer in de week -, denk ik dat ik ver kan komen." Omdat schaatsen best een dure sport is, mag Sander op dit moment rekenen op de steun van drie grote sponsors: Peeters Bedrijfswagens, Knipping Kozijnen & Dakkapellen en Kombi Kings. "Ik heb hun steun hard nodig dus daar ben ik heel blij mee", zegt Sander tot slot.

Meer berichten