'Onbezorgd genieten van ultieme kermisgevoel' - Grootse miniatuurkermis in Verenigingsgebouw De Wurf

Nieuws
Michel de Jong (r) en Marcel Deen bij een aantal kermisminiaturen die 24 en 25 maart in De Wurf te zien zijn. (Foto: Vincent de Vries/RM)
Michel de Jong (r) en Marcel Deen bij een aantal kermisminiaturen die 24 en 25 maart in De Wurf te zien zijn. (Foto: Vincent de Vries/RM) rodi.nl

LUTJEBROEK - Zelf plaatsnemen achter een echte kermiskassa, de attracties besturen en genieten van een prachtige miniatuurkermis; zaterdag 24 en zondag 25 maart, een week voordat het kermisseizoen losbarst, organiseren Marcel Deen (46) uit Wervershoof en Michel de Jong (49) uit Enkhuizen een kermisexpo in Verenigingsgebouw De Wurf aan de Fresialaan in Lutjebroek. Zo'n tweehonderd bijzondere, zelfgebouwde kermisattractie-modellen zijn deze dagen te bewonderen.
Marcel en Michel zijn kermisliefhebbers in hart en nieren. Marcel werkte als tiener op de kermis en Michel helpt nog steeds mee in een schiettent en is daarmee op diverse kermissen in Noord-Holland te vinden. "De liefde voor de kermis zit er al van kinds af aan in", vertelt Michel. "De lichtjeskermis bijvoorbeeld, wie kent die niet? Dat was toch altijd prachtig? Echt iets waar je tijden naar uitkeek!" De miniatuurkermisattracties die in De Wurf te zien zijn, zijn door modelbouwers uit heel Nederland gebouwd. Marcel: "Heel bijzonder is de komst van Jan Hoekstra, van oorsprong een Enkhuizer. Zondag laat hij zijn 'Swing Mill' zien, waar hij tien jaar aan gebouwd heeft. Wat je dan ziet, is echt vakwerk. Helemaal gemaakt van hout, schitterend. Jan exposeert niet vaak, dus dit is voor liefhebbers een buitenkansje om zijn werk te bewonderen. Bovendien zal het bij veel mensen leuke jeugdherinneringen oproepen."

Mooie locatie

Marcel en Michel nemen ook hun eigen modellen mee naar de expo. "Ik koop vaak modellen op en knap die vervolgens helemaal op", legt Michel uit. "Marcel maakt ze helemaal zelf. Voor ons allebei is de expo een mooie gelegenheid om te laten zien wat we in huis hebben. Thuis hebben we nu eenmaal de ruimte niet om alle miniaturen op te stellen. Daarnaast is alles aangekleed met ontelbare leds, gloeilampen, rookmachines en echte kermisgeluiden. Bezoekers kunnen hier onbezorgd genieten van het ultieme kermisgevoel." Marcel voegt eraan toe: "Wij zijn De Wurf overigens heel dankbaar voor de gratis beschikbaar gestelde ruimte. We zijn ontzettend blij met deze mooie locatie."
Kermisfilm

Naast zelfgebouwde kermisattracties zijn Lego-attracties - compleet met dorpen, transporten en pleinen - te zien. Knex en Fischertechniek zijn ook ruim vertegenwoordigd. "Voor kinderen is de expo geweldig", benadruk Michel. "Zij mogen modellen besturen, kermis-jingles instarten en er zijn verschillende kermissimulatie-games. Op het pleintje voor De Wurf zijn heerlijke oliebollen verkrijgbaar." Marcel: "In het bioscoopzaaltje van De Wurf draaien we een leuke kermisfilm en we laten - oude en nieuwe - foto's zien van de Lutjebroeker kermis. Natuurlijk hopen we op veel bezoekers. In ieder geval komen veel kermisexploitanten langs en ook de voorzitter van de Nederlandse Kermisbond is van de partij. En zoals je hoort: er is voor jong en oud van alles te doen. Dus kom 24 of 25 maart gezellig langs!"
Zaterdag 24 maart is al dit moois te zien van 14.00 tot 18.00 uur. De volgende dag is iedereen tussen 11.00 en 18.00 uur van harte welkom. Het adres is Fresialaan 2 in Lutjebroek. De toegang is gratis! Kijk voor meer informatie over de expo op www.turbostar.nl.