Oud Enkhuizen verhuist naar Waaggebouw

  Nieuws
Historische vereniging Oud Enkhuizen gaat verhuizen naar een nieuw pand: het Waaggebouw aan de Kaasmarkt in Enkhuizen. (Foto: Shutterstock)
Historische vereniging Oud Enkhuizen gaat verhuizen naar een nieuw pand: het Waaggebouw aan de Kaasmarkt in Enkhuizen. (Foto: Shutterstock) (rodi.nl)

ENKHUIZEN - Historische vereniging Oud Enkhuizen gaat verhuizen naar het Waaggebouw. Deze verhuizing is nodig omdat de eigenaar van het huidige pand aan Westerstraat 158 de huur heeft opgezegd.

Al enkele maanden onderhandelt het bestuur met de gemeente over de huur van het Waaggebouw. "Onlangs kregen we het bericht dat B&W het Waaggebouw aan Vereniging Oud Enkhuizen wil verhuren", laat voorzitter Klaas Koeman weten. "Daar zijn we als bestuur erg blij mee. Het gebouw is niet alleen één van de mooiste monumenten van de stad, het heeft voor ons ook een aantal gebruiksmogelijkheden. De zolder kan worden ingericht als bibliotheek, de chirurgijnskamer is één van de mooiste vergadergelegenheden die je je kunt bedenken en in de weegruimte kunnen kleine exposities of bijeenkomsten gehouden worden."
Natuurlijk moesten een paar hobbels genomen worden. De brandweer diende toestemming te geven en overleg met Monumentenzorg was nodig. "Beide organisaties gaven hun fiat. Het pand heeft geen verwarming. Monumentenzorg was hier altijd tegen geweest met het oog op de kwetsbaarheid van het interieur, met name die van de houtschilderingen. De dienst kwam nu zelf met de suggestie om een infrarood verwarmingssysteem aan te leggen." Dit systeem gaat Oud Enkhuizen zelf financieren. "De aanleg is begroot op zeventienduizend euro. Er is een afkoopsom afgesproken als de huurovereenkomst tussentijds wordt opgezegd."
De gemeente vraagt een marktconforme huurprijs voor het gebouw. Dit bedrag ging de mogelijkheden van de vereniging te boven. "Uiteindelijk is afgesproken dat we 600 euro per maand betalen. Het verschil tussen deze huurprijs en het door de gemeente gevraagde bedrag wordt door een subsidie gedekt. De vereniging gaat ten opzichte van de oude huurprijs maandelijks 288 euro meer aan huisvestingskosten betalen." Woensdag 18 april vindt de Algemene Ledenvergadering van de vereniging plaats. "Uiteraard kunnen we dan eventuele vragen beantwoorden en van gedachten wisselen over het nieuwe clubhuis."

Meer berichten