'Van Stefanie van der Gragt leer ik veel' - Tess Keirsgieter voetbalt met Noord-Hollandse KNVB-selectie MO12
  Nieuws

Het eerste seizoen bij de Noord-Hollandse KNVB-selectie MO12 zit er voor Tess Keirsgieter bijna op. "Ik heb er nu al heel veel geleerd!" (Foto: Vincent de Vries/RM)
Het eerste seizoen bij de Noord-Hollandse KNVB-selectie MO12 zit er voor Tess Keirsgieter bijna op. "Ik heb er nu al heel veel geleerd!" (Foto: Vincent de Vries/RM) (rodi.nl)

ENKHUIZEN - Het voetbalseizoen zit er bijna op. Ook voor de elfjarige Tess Keirsgieter uit Enkhuizen. Zij voetbalde dit seizoen voor het eerst mee met de Noord-Hollandse KNVB-selectie MO12 (meisjes onder twaalf jaar). "Hartstikke leuk om te doen!", zegt de enthousiaste groep-8'er. "Ik heb er nu al heel veel geleerd, onder andere van mijn trainster Stefanie van der Gragt. Zij voetbalt bij de Oranjeleeuwinnen." Tess hoopt ooit ook zover te komen. "Maar we zien wel. Ik vind voetballen gewoon vooral heel erg leuk om te doen!"
Als zesjarig meisje startte Tess met voetballen bij West Frisia. "Ik ging altijd al met mijn vader en broertje mee naar de voetbal en was ook al vaak met de bal bezig. Het was voor mij heel logisch om op voetbal te gaan. Samen met twee vriendinnen begonnen we in een jongensteam. Waarom ik voetballen zo leuk vind? Omdat je alles kunt doen met de bal. En een training of wedstrijd is nooit hetzelfde. Maar ook met een team sporten vind ik gezellig." Al snel werd duidelijk dat Tess talent had; onder meer in baltechniek en snelheid blonk ze uit. "Een coördinator van West Frisia vroeg aan de KNVB om een keertje te komen kijken en zo is het balletje gaan rollen. Ik werd vorig jaar uitgenodigd voor een selectietraining en kwam daarna steeds een ronde verder. Uiteindelijk werd ik geselecteerd voor de Noord-Hollandse MO12-selectie. Toen ik dat hoorde, was ik superblij!"

Jongensteam

Elke maandag reist Tess naar Alkmaar af om daar met de MO12-ploeg - bestaande uit achttien meisjes uit heel Noord-Holland - te trainen of een wedstrijd te spelen. "Van de trainingen leer ik heel veel. Stefanie vertelt me wat beter kan of waar ik op moet letten. Het zijn ook allemaal meisjes die op hoog niveau kunnen voetballen; daardoor word je zelf ook beter. En om de week hebben we een wedstrijd tegen jongensteams uit de hoofdklasse, onder 12 jaar. Verder hebben we weleens een KNVB-toernooi samen met MO12-teams uit Zuid-Holland en Utrecht." Woensdag traint Tess bij West Frisia en zaterdag speelt ze wedstrijden bij deze Enkhuizense club. Om haar niveau op peil te houden, stimuleert de KNVB het om meisjes zoals Tess in een jongensteam te plaatsen. "Daarom zit ik bij de jongens. Dan heb ik wat meer weerstand en word ik meer uitgedaagd. Het was even wennen; ik douche bijvoorbeeld alleen. Maar ik vind het nu ook bij hun heel gezellig hoor! En ook bij West Frisia leer ik nog heel veel van mijn trainers Bart en Heijme." Op het afgelopen voetbalseizoen kijkt Tess goed terug. "Ik ben beter geworden, met betere acties en hardere baltrappen. Ik speel nu op mijn hoogst bereikbare niveau voor mijn leeftijd."
FC Barcelona

Tess kijkt uiteraard graag naar voetbal op televisie. "Vooral de Oranjevrouwen volg ik goed. Heel cool om dan mijn eigen trainster te zien! Verder vind ik FC Barcelona een mooie club. Het is mijn droom om bij Oranje of zelfs bij Barcelona te mogen spelen. Maar eerst maar eens blijven voetballen binnen de KNVB-selectieteams; dat is al lastig genoeg. En blijven genieten van voetballen natuurlijk; maar dat doe ik sowieso!"

Meer berichten