Vers van vroeger, overleven zonder supermarkt

  Nieuws
Kom proeven bij de visrokerij! (Foto: Jochem Feldberg)
Kom proeven bij de visrokerij! (Foto: Jochem Feldberg) (rodi.nl)

ENKHUIZEN - Het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum staat dit jaar helemaal in het teken van 'Vers van vroeger': wat at men zo'n honderd jaar geleden? Waar kwamen de ingrediënten vandaan? En hoe maakte je eten zo lang mogelijk houdbaar?

Proef sprot bij de visrokerij, ontdek oude fruitsoorten in de boomgaard en geniet van een ouderwets ‘ulevelletje’. En de jonge bezoekers? Die doen een leuke puzzeltocht met beloning. Het hele seizoen door vinden er thema-evenementen plaats, zoals Kom in de kas, het Zuiderzee ambachtenweekend en de Oogstweekenden. Vanaf 2 juni ontdekken bezoekers hoeveel werk het vroeger was om eten op tafel te krijgen. Deze dag gaat namelijk de tentoonstelling 'Aan tafel!' van start, die doorloopt tot en met 7 oktober. Aardappelen, kool en vis staan centraal - ingrediënten die vaak op het Zuiderzeemenu stonden. Elke zaal van de tentoonstelling is gewijd aan één van deze drie ingrediënten. Aan de hand van historische afbeeldingen en originele objecten uit de rijke Zuiderzeemuseumcollectie zien de bezoekers hoe vroeger vis werd gevangen, verwerkt en verkocht. Kom erachter waar kool en aardappelen vandaan kwamen in een tijd zonder supermarkt. En de jonge bezoekers? Die vangen een visje in een net, sorteren aardappelen en veilen kool op de groenteveiling!

Klederdrachtfestival

Zaterdag 26 en zondag 27 mei is een diversiteit aan klederdrachten te bewonderen tijdens het tweedaagse Klederdrachtfestival in het Zuiderzeemuseum. Met wel meer dan 150 personen in klederdracht geven verschillende klederdrachtgroepen op allerlei plekken in het buitenmuseum dans- en zangoptredens en presentaties. Beide dagen start om 12.30 uur een optocht van alle groepen door het buitenmuseum. Naast de dans- en zangoptredens en presentaties van de verschillende klederdrachtgroepen kunnen bezoekers allerlei streekproducten proeven aan de stadsgracht. Hier is een kleine, ambachtelijke foodmarkt te vinden.
Meer informatie: www.zuiderzeemuseum.nl.

Meer berichten