Orion geopend tijdens Open Dag Waterrecreatie & Sport

  Nieuws
Bij de volkssterrenwacht is de laatste tijd gewerkt aan diverse vernieuwingen in de vitrinekasten. Kom het zondag 10 juni bewonderen. (Foto: aangeleverd)
Bij de volkssterrenwacht is de laatste tijd gewerkt aan diverse vernieuwingen in de vitrinekasten. Kom het zondag 10 juni bewonderen. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

BOVENKARSPEL - In het Streekbos vindt zondag 10 juni de Open Dag Waterrecreatie & Sport plaats. Volkssterrenwacht Orion, die gehuisvest is op de eerste verdieping van het Streekbos Paviljoen aan de Veilingweg in Bovenkarspel, is dan ook geopend.
Bij Orion is de laatste tijd gewerkt aan diverse vernieuwingen in de vitrinekasten. Zo is er een schaalmodel gemaakt van hoe men denkt te kunnen gaan wonen in de toekomst op de planeet Mars. Ook is er een tijdlijn te zien vanaf de oerknal tot aan de mens. Dit geheel gekoppeld aan diverse schaalmodellen zoals zwarte gaten, wormhole en quasers. Er is een vitrinekast geheel gewijd aan de zon. Hier hangt een schaalmodel van de zon met een doorsnee van 90 centimeter en zijn de uitbarstingen te zien in verhouding met de aarde. Tevens is er een model gemaakt waarop je kunt zien hoe klein onze zon ten opzichte van andere sterren is. Verder staat in de vitrinekast een model van hoe de maan is ontstaan door een botsing in het verleden met de aarde. Orion is bezig met een trein die heen en weer rijdt en waarop de soyuzraket ligt waar André Kuipers mee omhoog is geschoten op weg naar het ISS-ruimtestation. Op het dakterras staan enkele telescopen waarmee bezoekers met bescherming naar de zon kunnen kijken, plus een instrument waarmee het spectrum van de zon te zien is. Ten slotte draaien in het planetarium diverse korte voorstellingen.
Kijk voor meer informatie op www.volkssterrenwachtorion.nl of op Facebook.

Meer berichten