'Schilderen flauwekul? Echt niet!' - Eddy en Tilly deelnemers vijftiende editie Kunstroute Drechterland

Nieuws
Schildersmaatjes Eddy de Boer en Tilly Morsch in hun knusse ateliertje aan de Zuideruitweg in Wijdenes. (Foto: Vincent de Vries/RM)
Schildersmaatjes Eddy de Boer en Tilly Morsch in hun knusse ateliertje aan de Zuideruitweg in Wijdenes. (Foto: Vincent de Vries/RM) rodi.nl

VENHUIZEN - De Kunstroute Drechterland vindt steevast in het derde weekend van juni plaats. Deze keer een speciale editie, want de Kunstroute bestaat vijftien jaar. Zaterdag 16 en zondag 17 juni zijn belangstellenden van harte welkom bij meer dan 55 professionele en hobbykunstenaars in hun ateliers en prachtige tuinen langs de route door de dorpen Hoogkarspel, Venhuizen, Hem, Oosterleek, Wijdenes, Schellinkhout en Oosterblokker. De open ateliers zijn te herkennen aan de gele vlag. Zo ook die van Eddy de Boer en Tilly Morsch. Zij komen elke woensdagochtend samen in hun atelier aan de Zuideruitweg 27 in Wijdenes om heerlijk te gaan schilderen. "Woensdag is voor ons een feestdag", vertelt Eddy enthousiast.


Vijftien jaar geleden startte een kleine groep actieve bewoners de Kunstroute Venhuizen. Al gauw bleek de route uitgebreid te kunnen worden met nieuwe adressen rondom Venhuizen en was de jaarlijkse Kunstroute Drechterland geboren. Vanwege het jubileum zijn dit jaar enkele verrassende expositieruimtes toegevoegd aan de route, zoals 't Huisje van opoe Balk - een prachtig gerestaureerd huisje in Oosterleek -, de theetuin in Wijdenes en de mooie Pancratiuskerk in Oosterblokker.

Woest


Tilly en Eddy schilderen allebei bij Kunstschilderskring Touche en doen dit jaar met hun eigen atelier voor het eerst mee aan de Kunstroute. "Op deze plek schilderen we nu samen 2,5 jaar", legt Tilly uit. "Toentertijd kreeg Eddy te horen dat hij een progressieve oogziekte heeft en hij zat daardoor niet zo goed in zijn vel. Ik haalde hem over om te gaan schilderen." Eddy: "Door een ongeneeslijke ziekte aan mijn oogzenuwen en door mijn kleurenblindheid is mijn visuele waarneming anders dan gebruikelijk. Ik zie alleen de kleuren geel, rood en blauw en verder probeer ik maar wat. Schilderen vond ik eerlijk gezegd 'flauwekul', ik had er niets mee. Tóch ben ik op Tilly's voorstel ingegaan en werd ik compleet verrast. Ik had er plezier in! Schilderen ontspant en geeft rust in mijn hoofd." Eddy - die vooral dieren en portretten schildert - omschrijft zijn stijl als 'woest'. "Tijdens het schilderen denk ik niet te veel na. Ik dóe gewoon, ga af op mijn intuïtie en werk snel. En weet je wat ik zo bijzonder en mooi vind? Dat andere mensen mijn werk waarderen. Wat dat betreft is het een bevredigende hobby en ben ik trots op mijn werk. Bovendien vind ik het leuk om andere mensen enthousiast te maken om ook eens die schilderskwast ter hand te nemen. Vaak zeggen mensen: 'ik zou zoiets moois nooit kunnen maken'. Maar ik zou zeggen: probeer het gewoon eens! Je kunt vaak meer dan je denkt. Zo heb ik me bijvoorbeeld niet laten tegenhouden door mijn visuele beperking. You can't stop me!", lacht Eddy.

Relaxt


Tilly schildert al iets langer dan Eddy. "In 2009 ging ik op schilderles, voor een jaartje", blikt ze terug. "Daarna verwaterde het wat. Toen ik Eddy ruim twee jaar geleden enthousiast maakte voor schilderen, kon ik zelf natuurlijk niet achterblijven en pakte ik mijn hobby weer op. Samen hebben we enorm veel lol en bovendien leren we van elkaar. Dat we een eigen atelier hebben, is ideaal. Onze spullen hoeven we nooit op te ruimen, we kunnen hier altijd meteen aan de slag. Ik vergeet de tijd, schilderen is voor mij een relaxte bezigheid. Ik heb niet echt één bepaalde stijl, ik vind veel stijlen leuk en probeer steeds iets anders. Ook mijn onderwerpen zijn heel divers." Op de vraag waarom zij en Eddy meedoen aan de Kunstroute, antwoordt Tilly: "Behalve dat we veel mooie werken hebben om te laten zien en mensen daarmee blij willen maken, vind ik het leuk om de meningen te horen van bezoekers. Wat vinden mensen van mijn werk? Daar ben ik nieuwsgierig naar."

Opening


In de Pancratiuskerk is de expositie opgebouwd met van iedere deelnemende kunstenaar één werk. Zo heeft de bezoeker een goed overzicht van wat er te verwachten is aan creatieve uitspattingen langs de (fiets)route. Mede daarom vindt de feestelijke opening op vrijdag 15 juni door de loco-burgemeester Dirk te Grotenhuis plaats in de Pancratiuskerk aan de Oosterblokker 98. Bezoekers van de route kunnen onderweg verrast worden door een vrolijke djembé-band. Kortom: een volle en uiterst afwisselende kunstroute dit jaar.
Iedereen is van harte welkom om het werk van de kunstenaars te bekijken. Een aantal werken is te koop. De ateliers zijn 16 en 17 juni geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Een lijst van alle deelnemende kunstenaars (met adressen) en een routekaart zijn te vinden op www.kunstroutedrechterland.nl.