'Het verhaal over deze gasten is zó mooi' - Muziektheaterspektakel aan zee vertelt verhaal over ontdekki

  Nieuws
Vrijdag 8 juni waren tijdens een officieel persmoment de vijf hoofdrolspelers, Tim Knol en producent Frans van Leeuwen aanwezig op het schip De Halve Maen aan het Oostereiland in Hoorn. (Foto: Vincent de Vries/RM)
Vrijdag 8 juni waren tijdens een officieel persmoment de vijf hoofdrolspelers, Tim Knol en producent Frans van Leeuwen aanwezig op het schip De Halve Maen aan het Oostereiland in Hoorn. (Foto: Vincent de Vries/RM) (rodi.nl)

ENKHUIZEN - Twee Enkhuizer ontdekkingsreizigers die aan de basis stonden van de Hollandse Gouden Eeuw. Daar gaat het bijzondere muziektheaterspektakel De Ontdeckingh over dat van 17 augustus tot en met 1 september wordt opgevoerd in een openluchttheater aan het IJsselmeer in Enkhuizen. "Met vijftig professionele en amateurspelers, prachtige muziek van Tim Knol, een ingenieus decor en een gezellig festivalterrein, is dit een ultiem avondje uit", vertelt producent Frans van Leeuwen uit Enkhuizen.


"Ik was al bezig met een nieuw stuk, toen mij werd gevraagd iets te doen met het onderwerp Dirck China", vertelt Frans over het ontstaan van het muziektheaterspektakel. "Ik had niet echt behoefte aan het maken van een stuk over de VOC-tijd, maar dook toch in het leven van deze ontdekkingsreiziger. Ik kwam erachter dat hij bevriend was met een andere Enkhuizense ontdekkingsreiziger: Jan Huygen van Linschoten. Dát was een leuk aanknopingspunt. Hoe meer ik erover las, hoe interessanter het werd; het verhaal over die twee gasten is zó mooi. Zonder hen was de Gouden Eeuw in Nederland er nooit geweest." De hoofdrollen in De Ontdeckingh worden gespeeld door Jeroen C. Molenaar, Ian Bok, Megan Roele, Willemijn Maandag en Boy Ooteman. Zij geven samen met de andere acteurs een inkijkje in het leven van deze ontdekkingsreizigers in de zestiende eeuw. "Geen droge geschiedenis, maar een boeiend en hilarisch verhaal dat een beeld schetst van Enkhuizen uit die tijd; vol oplichtingen, roddels, dronken zeemannen en vrouwen van lichte zeden. Maar ook romantiek, heimwee, innerlijke tweestrijd en eeuwige vriendschap. En prachtige beelden van de reizen van Jan Huygen van Linschoten en Dirck China. Het leuke is dat we de situaties van toen naar het nu halen. Dan kom je erachter dat er eigenlijk helemaal niet zoveel is veranderd..." Het verhaal stopt als de VOC-tijd begint.

Beleving aan zee

De Ontdeckingh staat met veertien voorstellingen aan de Kooizandweg in Enkhuizen voor een beleving aan zee, zowel in het openluchttheater als op het festivalterrein. "Een prachtige locatie, met naast de voorstelling ook de mogelijkheid om te genieten van het lekkere eten dat scheepskoks bereiden, een drankje aan de waterkant en activiteiten op het festivalterrein." Deze week zijn de repetities begonnen. "Er moet nog best wat gebeuren. Zo moeten onder meer de animaties nog worden gemaakt voor het megagrote doek dat we gebruiken. Dit kan transparant gemaakt worden waardoor we de acteurs vanachter het doek bijvoorbeeld in een zeventiende-eeuws schilderij kunnen laten spelen. Dit doek is dus eigenlijk één groot elektronisch decorstuk. Echt een spektakel! Samen met de - door Tim speciaal voor dit stuk gemaakte - prachtige muziek gaat er iets moois gebeuren. Dit gaan mensen niet snel vergeten!"

Kijk voor kaarten en informatie: www.ontdeckingh.nl
.

Meer berichten