'We zijn er voor elkaar als dat nodig is' - Sleuteluitreiking aan bewoners Romeinhof

  Nieuws
De bewoners van Romeinhof 2 tot en met 30 in Enkhuizen kregen donderdagmiddag 19 juli de sleutels uitgereikt. (Foto: aangeleverd)
De bewoners van Romeinhof 2 tot en met 30 in Enkhuizen kregen donderdagmiddag 19 juli de sleutels uitgereikt. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

ENKHUIZEN - Welwonen overhandigde donderdagmiddag 19 juli de sleutels aan de bewoners van Romeinhof 2 tot en met 30 in Enkhuizen. De vijftien hofwoningen staan tussen de David-, Romeinstraat en de Korte Davidstraat. Hier stonden 65 jaar lang 18 kleine huurwoningen.


De bewoners van het Romeinhof zijn door Welwonen geselecteerd op basis van hun motivatie om een woning te willen huren in een hofje waarin het draait om nabuurschap, ofwel het Achterhoekse ‘naoberschap’. De leeftijden van de bewoners variëren van 29 tot 80 jaar. Er komen geen kinderen wonen. “Als je in het Romeinhof woont, betekent dit vooral dat je naar elkaar omkijkt en dat je er voor elkaar bent als dat nodig is”, zegt bewoonster Jannie de Wal die hier samen met haar man Jelle komt wonen. Hennie Strating, een van de andere bewoners: “Ik zie in de toekomst een kleine gemeenschap die gemoedelijk, respectvol en vriendelijk met elkaar omgaat. Met buren die een beroep durven doen op een ander. Eigenlijk de ouderwetse buurtmentaliteit.”

Bewonersvereniging


Drie bewoners hebben samen nagedacht over de opzet van een bewonersvereniging en de huisregels. Hierin staat onder andere dat de tuin gezamenlijk onderhouden moet worden, dat er alleen voor de eigen woning mag worden gerookt en dat er geen wasgoed aan de tuinkant mag hangen. Het lidmaatschap van de bewonersvereniging is verplicht, want dat bevordert het welzijn en de sociale betrokkenheid in het hofje. Van de verenigingscontributie wordt onder andere de tuin gezamenlijk onderhouden. De huisregels en de hoogte van de contributie worden jaarlijks in de algemene ledenvergadering vastgesteld of gewijzigd.

Voordeur en bankje


De oude huurwoningen zijn in de zomer van 2017 gesloopt, waarna het Enkhuizer Aannemingsbedrijf (EAB) de hofwoningen heeft gebouwd. In overleg met de gemeente Enkhuizen zijn de adressen gewijzigd in Romeinhof 2 tot en met 30 (even nummers). Het Romeinhof heeft vier drie- en elf tweekamerwoningen. Allemaal hebben ze aan de hofzijde de voordeur en onder het raamkozijn een betonnen bankje. Het ontwerp is van Inbo Architecten uit Amsterdam. De hoftuin is ontworpen door Jan de Vries van hoveniersbedrijf Grijs Kleurt Groen. De aanleg start in het najaar in overleg en in samenwerking met de bewoners.

Meer berichten