Spetter, pieter, pater! - Activiteiten voor jong en oud tijdens Waterweek Enkhuizen

  Nieuws
De echte waterliefhebbers doen zaterdag 28 juli weer mee aan de prestatie-zwemtocht. (Foto's: Ben Lassing)
De echte waterliefhebbers doen zaterdag 28 juli weer mee aan de prestatie-zwemtocht. (Foto's: Ben Lassing) (rodi.nl)

ENKHUIZEN - West-Friesland viert in de maanden juli en augustus haar water tijdens de Westfriese Waterweken. Van 25 tot en met 29 juli is Enkhuizen aan de beurt! De stad vormt het mooie decor voor de vele watergerelateerde activiteiten die worden georganiseerd voor jong en oud rondom de havens, op het IJsselmeer, de Drommedaris, in de grachten en bij het Enkhuizerzand.


De week start woensdag 25 juli met rondvaarten door Enkhuizen Noord. Stap in de schuit en geniet van de tocht door de vaartjes van dit gebied, langs de vijvers, parkjes en achtertuintjes van de wijk. Een dag later kunnen kinderen zich uitleven tijdens de Water Safari van MEC de Witte Schuur. Tegelijkertijd genieten senioren van het water tijdens de Senioren Vaartocht, georganiseerd op het historische zeilschip ‘De Schuttevaer’, in samenwerking met nationale vereniging de Zonnebloem. Vanaf 17.00 uur staat donderdag 'Lekker op de Dijk' op de agenda, een culinair evenement gecombineerd met muziek. Op de Dijk kunnen bezoekers smullen van gevarieerde hapjes, veelal bereid met West-Friese streekproducten.

Maansverduistering


Vrijdag 27 juli worden zeiltochtjes gehouden met het Stadsskûtsje De Drie Haringen, een stukje sportief zeilen met het nieuwste stadsschip vanaf het Dirk Chinaplein. Liever met de voetjes op vaste land? Om 15.30 uur is er een unieke stadswandeling. Tijdens deze wandeling, georganiseerd in samenwerking met Vereniging Oud Enkhuizen en onder begeleiding van een gids, lopen deelnemers langs verschillende plekken in het centrum die te maken hebben met de historische waterhuishouding van Enkhuizen. Verder is vrijdagavond in de Drommedaris de nautische film 'The Mercy' te zien en organiseert Supschool Enkhuizen een tocht (ook voor beginners) om vanaf het water te genieten van de maansverduistering die deze avond te zien is.

Drakenbootrace


Zaterdag 28 juli staat de Waterdag op het programma bij Strandpaviljoen Enkhuizen. Geniet aan het Enkhuizerzand van de vele georganiseerde activiteiten op en rond het water; van zeilen, surfen en suppen tot springen op het springkussen en cake versieren. Ook is deze dag de vraag welk team zich tijdens de Drakenbootrace het meeste laat opzwepen tot gróte snelheid en is op het Dirk Chinaplein een nautische markt te vinden. De echte waterliefhebbers doen dit jaar weer mee aan de prestatie-zwemtocht, van de Drom naar het Strandpaviljoen. Kom kijken bij de start (om 16.00 uur) en de finish (om circa 17.00 uur) van deze uitdagende zwemtocht! De zaterdagavond staat in het teken van Enkhuizen At Sea, met livemuziek vanaf het water bij Strandpaviljoen Enkhuizen. De toegang is gratis dus voetjes in het zand en dansen maar!

Trekzakfestival


Zondag 29 juli: alweer de laatste dag van de Waterweek in Enkhuizen! Deze dag komen wandelaars aan hun trekken tijdens de door de wandelvereniging ‘de Haringstadters’ georganiseerde wandeltochten. De zondagmiddag staat verder in het teken van het Trekzakfestival. De hele historische binnenstad - tussen Stationscafé ‘De Haven van Enkhuizen’ en de Drommedaris - wordt soldaat gemaakt door de wisseltonige brigade; muziek tegen een achtergrond die helemaal klopt! Naast alle muzikale trekzakkers is er op de Dijk van 11.00 tot 17.00 uur een gezellige markt met diverse kramen. Tot slot een waardige afsluiter van het Trekzakfestival: een optreden van Carel Kraayenhof in de Drommedaris. Deze wereldberoemde bandeonist en componist brengt de Argentijnse Tango ten gehore.
De Westfriese Waterweken vinden op meerdere locaties plaats. Na Enkhuizen zijn ook nog Opmeer (4 augustus), Medemblik (10 tot en met 12 augustus), Stede Broec (18 augustus) en Drechterland (19 augustus) aan de beurt. Meer weten over het programma? Kijk op www.waterweken.nl voor meer informatie.

Meer berichten