'Boeiend én hilarisch' - De Ontdeckingh: muziektheaterspektakel in openlucht

  Nieuws
Aan de rand van het IJsselmeer verrijst een ommuurd zestiende-eeuws festivalterrein, met een indrukwekkend decor en tribune. Op ludieke wijze en met muziek van Tim Knol wordt een beeld geschetst van Enkhuizen uit die tijd. (Archieffoto)
Aan de rand van het IJsselmeer verrijst een ommuurd zestiende-eeuws festivalterrein, met een indrukwekkend decor en tribune. Op ludieke wijze en met muziek van Tim Knol wordt een beeld geschetst van Enkhuizen uit die tijd. (Archieffoto) (rodi.nl)

ENKHUIZEN - Nog even en dan vindt aan de rand van het IJsselmeer in Enkhuizen - op recreatieoord Enkhuizer Zand - een groots theaterspektakel plaats! Van 17 augustus tot en met 1 september wordt de openluchtvoorstelling De Ontdeckingh opgevoerd. De voorstelling geeft, naast een prachtig beeld van het dagelijks leven en zijn intriges in Enkhuizen in de zestiende eeuw, een kijkje in het leven van de grootste twee ontdekkingsreizigers van Enkhuizen: Dirck China en Jan Huygen van Linschoten.
Met ruim zestig professionele en amateurspelers, muziek van Tim Knol, een ingenieus decor en een gezellig festivalterrein is deze productie groot te noemen. Producent is Frans van Leeuwen uit Enkhuizen. "Ik was al bezig met een nieuw stuk, toen mij werd gevraagd iets te doen met het onderwerp Dirck China", vertelde Frans al eens eerder aan deze krant. "Ik had niet echt behoefte aan het maken van een stuk over de VOC-tijd, maar dook toch in het leven van deze ontdekkingsreiziger. Ik kwam erachter dat hij bevriend was met een andere Enkhuizense ontdekkingsreiziger: Jan Huygen van Linschoten. Dát was een leuk aanknopingspunt. Hoe meer ik erover las, hoe interessanter het werd; het verhaal over die twee gasten is zó mooi. Zonder hen was de Gouden Eeuw in Nederland er nooit geweest."

Hilarisch

De hoofdrollen in De Ontdeckingh worden gespeeld door Jeroen C. Molenaar, Ian Bok, Megan Roele, Willemijn Maandag, Jill de Groot en Boy Ooteman. Zij geven samen met de andere acteurs een inkijkje in het leven van deze ontdekkingsreizigers in de zestiende eeuw. "Geen droge geschiedenis, maar een boeiend en hilarisch verhaal dat een beeld schetst van Enkhuizen uit die tijd; vol oplichtingen, roddels, dronken zeemannen en vrouwen van lichte zeden. Maar ook romantiek, heimwee, innerlijke tweestrijd en eeuwige vriendschap. En prachtige beelden van de reizen van Jan Huygen van Linschoten en Dirck China. Het leuke is dat we de situaties van toen naar het nu halen. Dan kom je erachter dat er eigenlijk helemaal niet zoveel is veranderd..." Het verhaal stopt als de VOC-tijd begint.
Kijkdoos

Een hoofdrol is er tijdens de voorstellingen ook voor de zogenoemde black-box: een vernuftig stukje techniek dat het effect heeft van een oude kijkdoos. Aan de voorzijde ziet het eruit als een omlijst schilderij, waarop allerlei animaties worden geprojecteerd. Dat zijn eigenlijk digitale decorstukken, samengesteld uit prachtige zestiende- en zeventiende-eeuwse schilderijen. Zowel in als voor de box worden ook objecten geplaatst en spelen de acteurs.
Beleving aan zee
De Ontdeckingh staat met veertien voorstellingen aan de Kooizandweg in Enkhuizen voor een beleving aan zee, zowel in het openluchttheater als op het ommuurd zestiende-eeuws festivalterrein. "Een prachtige locatie, met naast de voorstelling ook de mogelijkheid om te genieten van het lekkere eten dat scheepskoks bereiden, een drankje aan de waterkant en activiteiten op het festivalterrein." Kijk voor kaarten en informatie: www.ontdeckingh.nl.

Meer berichten