'Wat betekende Stede Broec op Europees niveau?' - Open Monumentendag in Stede Broec

  Nieuws
In cultureel centrum 'Bessie' zijn tijdens Open Monumentendag diverse tentoonstellingen te zien. (Foto: aangeleverd0
In cultureel centrum 'Bessie' zijn tijdens Open Monumentendag diverse tentoonstellingen te zien. (Foto: aangeleverd0 (rodi.nl)

STEDE BROEC - Zoals elk jaar doet Open Monumentendag Stede Broec mee aan het landelijke thema. Dit jaar is dat ‘Europa’. "Een prachtig thema waar we veel kanten mee op kunnen", laat de werkgroep weten. "Wat betekende Stede Broec op Europees niveau? Wat dacht je van onze exportproducten zoals aardappels, bloembollen, bloemzaden en de vele andere groentes die overzees gingen!" Open Monumentendag vindt zondag 9 september van 11.00 tot 16.00 uur plaats.


"Onze infrastructuur is voor al deze exportproducten diverse malen aangepast om een goede afzetmarkt te kunnen bereiken. Deze aanpassingen hebben hun sporen in ons landschap achtergelaten. De Streekweg die bestraat was, noemden ze niet voor niets het ‘zevende wereldwonder’. De export via de Broekerhaven, waar zelfs een VOC-schip naar vernoemd is, getuigt van de aanwezigheid van buitenlandse activiteiten. En vergeet ook niet de personen die uit Stede Broec kwamen, die ver buiten onze grenzen bekend zijn geworden. Zondag 9 september informeren we bezoekers hierover door middel van diverse tentoonstellingen. Dit jaar strijken we neer in Lutjebroek in het prachtige kerkje 'Bessie', de molen in Bovenkarspel, 'de Oude Kerk' in Grootebroek en het clubhuis van historische vereniging Oud Stede Broec."

Bessie


In cultureel centrum 'Bessie' aan P.J. Jongstraat 85 in Lutjebroek zijn tijdens Open Monumentendag diverse tentoonstellingen te zien: onder meer mooie museale voorwerpen van onder andere de gemeentelijke heraldische wapens die allemaal zijn gebruikt in Stede Broec en een fototentoonstelling over de grote diversiteit aan exportproducten uit de Streek, die tijdens diverse periodes hun hoogtepunten bereikten. Er is een interessante prijsvraag tijdens de Open Monumentendag. De drie beste inzendingen winnen een leuke prijs. Primeur op de Open Monumentendag is de expositie van de oudste lakzegelstempel van Grootebroek. In samenwerking met de gemeente Stede Broec, het ‘Westfries Museum’ en de ‘Stichting vrienden van het museum’ is deze lakzegelstempel aangekocht. Een uniek, cultuurhistorisch object.

Ceres


Bij molen Ceres aan Broekerhavenweg 80 in Bovenkarspel staat traditiegetrouw een springkasteel voor de kinderen opgesteld. Terwijl de kinderen spelen, kunnen bezoekers indien gewenst genieten van een bakje koffie en een speciale Open Monumentendag-aanbieding. Na het uitrusten kunnen mensen rustig rondkijken in de molen. Bij genoeg wind en personeel zal de molen draaien.

De Oude Kerk


De Oude Kerk aan Zesstedenweg 189 in Grootebroek is dit jaar ook weer geopend van 10.00 tot 16.00 uur. De Open Monumenten-kerkdienst met als thema Europa start om 10.00 uur. De gehele dag kunnen mensen het kerkinterieur en de expositie bezichtigen. Van 15.00 tot ongeveer 15.15 uur is iedereen welkom bij een korte vesperdienst met muziek, samenzang, gebed en bijbellezing. Ook is er de mogelijkheid om de kerktoren te beklimmen; de eerste beklimming is om 12.00 uur (minimum leeftijd twaalf jaar). Voor iedereen is er gratis koffie, thee en limonade. Voor de kinderen zijn er zoals gebruikelijk knutselactiviteiten en tafelpuzzels.

Oud Stede Broec


In het clubhuis van Oud Stede Broec aan Zesstedenweg 227 in Grootebroek zijn opnieuw diverse nieuwe zaken toegevoegd aan de collectie. Op het pleintje kunnen de kinderen oud-Hollandse spelletjes doen zoals hoepelen, bikkelen of rinkelen. De historische moestuin staat vol verse, bijzondere groenten en fruit. In de tuinderschuur is het wederom een feest van herkenning voor de ouderen onder ons. Er zijn diverse leuke, oude gereedschappen en machines te zien. Op de bovenverdieping van de schuur kunnen bezoekers ook nog een kijkje nemen in de oudheidskamer van Oud Stede Broec. Er liggen allerlei archeologische voorwerpen. Kortom, genoeg te zien en te doen! Kijk voor meer informatie op www.omdstedebroec.nl.

Meer berichten