'Mijn avontuur begon proestend en paniekerig' - Karin Wilterdink-Molenaar doet mee aan Amsterdam City Swim
  Nieuws

De Enkhuizense Karin Wilterdink-Molenaar springt zondag 9 september in het diepe voor ALS tijdens de Amsterdam City Swim. (Foto: Miranda Schinkel)
De Enkhuizense Karin Wilterdink-Molenaar springt zondag 9 september in het diepe voor ALS tijdens de Amsterdam City Swim. (Foto: Miranda Schinkel) (rodi.nl)

ENKHUIZEN - Karin Wilterdink-Molenaar uit Enkhuizen springt zondag 9 september in het diepe voor ALS. Ze zwemt ruim twee kilometer door de grachten van onze hoofdstad tijdens de Amsterdam City Swim. Daarmee haalt ze geld op voor stichting ALS. "Een geweldige uitdaging, en dat voor een goed doel!", vertelt Karin enthousiast.


Karin begon dit avontuur zonder enige ervaring in zwemtochten of -prestaties. "Ik wilde graag leren openwaterzwemmen. Als je dol bent op sporten in de natuur en je woont in ons prachtige stadje aan het IJsselmeer, dan is dat logisch, toch? Dat avontuur begon wel proestend en paniekerig hoor. Pas na een paar maanden borstcrawl trainen in zwembad Enkhuizerzand, begon ik er wat meer gemak in te krijgen. Sinds het voorjaar train ik ook buiten, tussen de andere zwemmers van EZV (Enkhuizer Zwem Vereniging). Heel wat anders dan zwemmen in het zwembad. De eerste keer begon wederom hyperventilerend; ik heb het echt op moeten bouwen. Maar nu - na eindeloos trainen en het overwinnen van heel wat onderwatervrees en ademhalingsproblemen - ben ik een zwemmer geworden, een openwaterzwemmer zelfs", glimlacht Karin.

Vriendin


Het idee om deel te nemen aan de Amsterdam City Swim ontstond in de periode dat Karin het openwaterzwemmen net onder de knie kreeg. "Een vriendin van mij uit de Achterhoek - waar ik oorspronkelijk ook vandaan kom - liet weten dat ze samen met collega's hieraan mee ging doen. Zij is als logopedist werkzaam in een ALS-team bij een revalidatiecentrum en weet wat de ziekte met een mens doet. Ik dacht al vrij snel: aan die City Swim zou ik intussen ook wel mee kunnen doen en dus besloot ik om óók die uitdaging aan te gaan."

Genadeloosheid


Voor Karin is het goede doel achter dit zwemevenement belangrijk. "Ik heb me uiteraard verdiept in de stichting en de ziekte. Dat grijpt aan! Het raakt me vanwege de genadeloosheid van de ziekte. Terwijl ik de afgelopen tijd mijn lichaam steeds sterker en gezonder heb zien worden, is dat bij mensen met ALS omgekeerd en er is niets wat je er tegen kunt doen. Het doel achter deze uitdaging geeft me ook wel extra power als ik het tijdens trainingen zwaar heb. Ik mag heel dankbaar zijn dat ik dit überhaupt kán doen. Of ik het zie zitten om zondag 9 september de Amsterdamse grachten in te duiken? Jazeker! Ik ben er inmiddels wel klaar voor. Het zal misschien wat onwennig zijn om met zoveel mensen om me heen te zwemmen, maar bovenal heb ik er gewoon veel zin in en hoop ik - naast het streven om binnen één uur de finish te bereiken - vooral te genieten."
Karin sponsoren kan nog steeds. "Het zou te gek zijn als mensen uit Enkhuizen en omstreken zich betrokken voelen en me willen steunen", vertelt Karin tot slot. "Ik ben blij met ieder bedrag dat binnenkomt en ik zodoende een mooi bedrag aan stichting ALS kan schenken. Mijn persoonlijke pagina is: www.amsterdamcityswim.nl/deelnemers/karin-wilterdink ."

Meer berichten