'Het waterskiteam voelt als een tweede familie' - Tycho Hof timmert als waterskiër aan de weg in Amerika
  Nieuws

Tycho Hof krijgt in Amerika alle ruimte om zich als waterskiër te verbeteren. "Dat is super!" (Foto: aangeleverd)
Tycho Hof krijgt in Amerika alle ruimte om zich als waterskiër te verbeteren. "Dat is super!" (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

BOVENKARSPEL - Al jaren haalt Tycho Hof (19) uit Bovenkarspel als waterskiër nationale en internationale titels binnen. Geen wonder dus dat de University of Louisiana at Monroe (ULM) hem toeliet voor een studie fysiotherapie én hem toevoegde aan het waterskiteam van ULM. Hij kreeg zelfs een volledige studiebeurs. Net begonnen aan zijn tweede studiejaar, blikt Tycho terug. "Ik heb tot nu toe al heel veel geleerd. Hier kan ik elke dag trainen; dat helpt enorm!"


Tycho kwam via-via bij de universiteit terecht. "Ik train bij de wereldkampioen Ryan Dodd en hij heeft zelf ook op deze universiteit gezeten. Hij vertelde dat het een heel goeie school is om mijn waterski-ambities en school te combineren. En zij bieden ook nog eens heel goeie studiebeurzen dus ik was meteen overtuigd!", lacht hij. Voor Tycho zien de dagen in Amerika er gestructureerd uit. "Meestal begin ik de dag met één of twee uurtjes les, waarna ik twee keer ga skiën en vervolgens lunchen. Daarna doe ik meestal wat huiswerk voor school en ga ik nog een keer skiën. Mijn dag sluit ik af in de sportschool. Ik heb dus erg veel tijd om me met m'n sport bezig te houden. Dat is super! In Nederland kon dat niet waardoor ik toch achterliep op anderen. Dat heb ik nu allemaal ingehaald. Zo heb ik een nieuw Nederlands record op slalom in de categorie U21 op mijn naam staan. En op de twee andere onderdelen - schans en figuren - heb ik mijn persoonlijke records aan flarden geskied. Dus ik kan met trots zeggen dat ik enorm veel heb geleerd dit afgelopen jaar." Het waterskiteam bestaat naast drie Amerikanen alleen maar uit internationale leden. "De meesten zijn rond de 20 à 21 jaar. Ik ben wel een van de jongere skiërs uit het team. Het leuke is dat in het team veel grote talenten zitten, zoals Danylo Filchenko; hij komt uit Oekraïne en heeft al meerdere wereldtitels binnengehaald."

Vrienden


"Of ik het naar me zin heb in Amerika? Ja, zeker! Vooral omdat ik elke dag kan doen wat ik leuk vind en dat alles in Amerika gewoon een stuk makkelijker is. Ik kan elke dag trainen en het is er altijd mooi weer. Ik heb bovendien al erg veel vrienden gemaakt op school. Het is natuurlijk lastig om je aan te passen aan de cultuur en de taal, maar dat gaat prima. Ook leuk: samen met het team reizen we veel richting wedstrijden. Eigenlijk is het waterskiteam als een tweede familie voor mij, wat erg fijn is als je zo ver weg bent van je familie."

Droom


De studie van Tycho duurt vier jaar. "Ik blijf dus nog drie jaar in Amerika en weet nog niet of ik daarna langer blijf, maar dat zie ik tegen die tijd nog wel. Uiteindelijk hoop ik er een fysiotherapie-diploma te halen, of een diploma in Sports Management. Mijn droom als waterskiër is het Nederlands record slalom van Nederland pakken en toch wel een keer Europees kampioen worden! Het zou geweldig zijn als dat lukt!"

Meer berichten