Seed Valley bestaat tien jaar

Nieuws

REGIO - In tien jaar tijd is het samenwerkingsverband Seed Valley ontwikkeld van een sectorinitiatief naar een sterke merknaam voor de zaadindustrie in Noord-Holland. Nederland is wereldwijd koploper als het gaat over de ontwikkeling van groente- en bloemenrassen. Het kenniscentrum van deze activiteiten ligt in Seed Valley.
Seed Valley is het samenwerkingsverband van veertig bedrijven in de zaadindustrie. Het samenwerkingsverband werd tien jaar geleden opgericht toen veredelingsbedrijven het moeilijk kregen om geschikte medewerkers aan te trekken. De studie Plantwetenschappen aan de Universiteit van Wageningen had toen slechts vier aanmeldingen. Dat was het keerpunt. De bedrijven sloegen de handen ineen om samen een programma te voeren op het gebied van arbeidsmarktimago en samenwerkingen met het onderwijs. Nu, tien jaar later, werkt Seed Valley intensief samen met onderwijsinstellingen en staat het in de belangstelling van bestuurders en beleidsmaker. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Mona Keijzer, sprak tijdens de jubileumavond: "Voor mij is Seed Valley het zadenparadijs. Het is het hof van Eden voor jonge mensen die willen werken met een combinatie van natuur en nieuwe technieken."
Het netwerk en de bedrijven blijven groeien. Bij de aangesloten bedrijven werken ruim 3500 medewerkers. Jaarlijks staan er 300 vacatures open op verschillende niveaus en binnen diverse vakgebieden. De nieuwe generatie wil werken aan een betere wereld en een duurzame voetafdruk achterlaten. Daarvoor liggen in de plantveredelingssector genoeg uitdagingen.