Bodemmonsters verzamelen

  Nieuws
De bodem van het Streekbos wordt zondag 21 oktober tijdens een doe-activiteit onder de loep genomen. (Foto: Toos Brink)
De bodem van het Streekbos wordt zondag 21 oktober tijdens een doe-activiteit onder de loep genomen. (Foto: Toos Brink) (rodi.nl)

BOVENKARSPEL - IVN West-Friesland gaat zondag 21 oktober kijken naar de bodem van het Streekbos. Start van deze doe-activiteit voor alle leeftijden is 14.00 uur bij IVN in het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel.
Na een korte inleiding wordt bodemmateriaal verzameld tijdens een wandeling door het Streekbos. Daarna gaan de bezoekers door middel van proefjes en microscopisch onderzoek ontdekken waaruit de bodem bestaat en wat er te ontdekken valt aan bodemdiertjes. Deelname is gratis, maar een vrijwillige bijdrage is welkom.

Bodemschatjes

Het leven in de bodem is erg belangrijk. Zonder bodemdieren geen gezonde bodem! Top 3 van de Nederlandse bodemdieren zijn pissebedden, spinachtigen en regenwormen. Laatstgenoemde groep wordt weer massaal gegeten door de mol en draagt zo bij aan een gezonde kringloop. Klei, slip, veen, zand zijn onmisbare elementen die het landschap en onze streek hebben gevormd sinds de oudheid. Uiteindelijk was dit ooit een gebied vol kreken en slenken en gelegen aan zee. Meer weten? Kom langs!

Meer berichten