Archeologische topvondst van beeld Mercurius gerestaureerd

  Nieuws
Tijdens een archeologische opgraving aan de Romeinstraat in het centrum van de VOC-stad Enkhuizen werd bij toeval een nagenoeg compleet beeld van de Romeinse god van de handel Mercurius gevonden. (Foto: aangeleverd)
Tijdens een archeologische opgraving aan de Romeinstraat in het centrum van de VOC-stad Enkhuizen werd bij toeval een nagenoeg compleet beeld van de Romeinse god van de handel Mercurius gevonden. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

ENKHUIZEN - Tijdens een archeologische opgraving aan de Romeinstraat in het centrum van de VOC-stad Enkhuizen werd bij toeval een nagenoeg compleet beeld van de Romeinse god van de handel Mercurius gevonden. Het betreft hier geen schepping uit de Romeinse tijd, maar een creatie uit de Gouden Eeuw. Het mag een zeer uitzonderlijke vondst worden genoemd die aansluit bij de grote macht en rijkdom van de handelsstad Enkhuizen in de zeventiende eeuw.

Omdat het keramieken beeld van bijna een meter hoog geheel aan gruzelementen lag, is het zorgvuldig gerestaureerd. Het wordt zaterdag 13 oktober op de vijfde dag van de Westfriese Archeologie in de Zuiderkerk in Enkhuizen onthuld door gedeputeerde Jack van der Hoek. Het is uitsluitend deze dag eenmalig te zien. Omdat het beeld zeer kwetsbaar is, wordt het daarna weer bewaard in het archeologisch depot.
In 2017 is bij de opgraving van Archeologie West-Friesland aan de Romeinstraat in de historische binnenstad van Enkhuizen op het midden van het terrein een spectaculaire vondst gedaan. Uit een ondiepe kuil gevuld met tegels, grond en puin kwam een groot deel van een terracotta beeld tevoorschijn. Uit de scherven die in de kuil zijn gevonden, blijkt dat dit beeld in de achttiende eeuw is weggegooid.
Het is een beeld van de god Mercurius in Romeinse kledij en met een hoedje. Oorspronkelijk hebben aan dit hoedje vleugels vastgezeten, maar deze zijn afgebroken. Ook de armen en de onderkant van de benen met de voeten zijn niet meer aanwezig. Waarschijnlijk zat de linkerarm gebogen aan het lichaam vast en was de rechterarm naar voren uitgestoken. Met deze arm hield Mercurius een staf vast, vermoedelijk van metaal. Deze met slangen omwonden staf was in de Romeinse tijd het symbool van een boodschapper.
Omdat het beeld van grote kunsthistorische waarde is, besloot de provincie Noord-Holland het professioneel te laten restaureren. Het resultaat is volgens kenners verbluffend. Het is dan ook eenmalig te zien in Enkhuizen, zaterdag 13 oktober van 10.00 tot 16.30 uur in de Zuiderkerk in Enkhuizen.

Meer berichten