Zuiderzeemuseum presenteert verenigingsleven in volle glorie

  Nieuws
(Foto: zuiderzeemuseum.nl)
(Foto: zuiderzeemuseum.nl) (rodi.nl)

ENKHUIZEN - Onder grote belangstelling opende het Zuiderzeemuseum vrijdag 16 november de bijzondere fotografietentoonstelling 'Mooi samen' haar deuren voor het publiek. Nederland is een verenigingenland bij uitstek; bijna tachtig procent van de Nederlandse bevolking is lid van een vereniging. De fotografen Koos Breukel en Sander Troelstra brengen in opdracht van het museum het verenigingsleven rond de voormalige Zuiderzee in beeld. Journalist Thijs Broer reisde mee en verzamelde persoonlijke verhalen van verenigingsleden. Volgens Stephan Warnik, algemeen directeur Zuiderzeemuseum, is een titel van een tentoonstelling nog nooit zo toepasselijk geweest als bij de tentoonstelling Mooi samen. “In vereniging mooie dingen beleven, is waar het in het leven om draait.”
De nieuwe tentoonstelling Mooi samen - die van 16 november tot en met 5 mei loopt - geeft een beeld van de diversiteit aan verenigingen anno nu. De drijvende kracht achter het verenigingsleven is de behoefte naar saamhorigheid. Of, zoals een trouwe gast van Camping het Wad aan de Afsluitdijk het uitdrukt: mooi samen. Naast (groeps)portretten is filmmateriaal van de verenigingen te zien en kunnen bezoekers op verschillende plekken hun eigen ideeën over het verenigingsleven onderzoeken en achterlaten. De audiotour vertelt de persoonlijke verhalen van de verenigingsleden. Kijk vanuit de dug-out naar een oefening van de showband op Urk of bekijk al fietsend foto’s van de IJsvereniging uit Lemmer en luister tegelijkertijd naar de muziek van het Christelijk Genemuider Mannenkoor Stereo. Waarom worden mensen lid van een vereniging en zetten ze zich hiervoor soms jarenlang in? Hoe verhouden hun persoonlijke verhalen zich tot die van hun vereniging? En wat verbindt de leden van al die oude en nieuwe clubs langs de kusten van de vroegere Zuiderzee? Mooi samen brengt een ode aan het verenigingsleven.
Speciaal voor deze tentoonstelling organiseert het museum van november 2018 tot en met maart 2019 een aantal activiteiten, dat nauw aansluit op deze tentoonstelling. Van een workshop portretfotografie en een college ‘Het geheimzinnige portret’, tot een wandeling in Enkhuizen over het historische verenigingsleven; voor ieder wat wils. Op de website van het museum is het complete overzicht te vinden van de verschillende activiteiten: www.zuiderzeemuseum.nl. Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt het boek ‘Mooi samen, Portretten van het verenigingsleven rond de Zuiderzee’, dat wordt uitgegeven door Uitgeverij Waanders & de Kunst. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel en te bestellen in elke boekhandel (ISBN 978 94 6262 206 7).

Meer berichten