Sint Maarten-tocht door binnenstad van Enkhuizen

  Nieuws
Ook vorig jaar keken kinderen ademloos naar de beroemde Sint Maarten-scène bij het stadhuis. (Foto: Ankie Colombijn)
Ook vorig jaar keken kinderen ademloos naar de beroemde Sint Maarten-scène bij het stadhuis. (Foto: Ankie Colombijn) (rodi.nl)

ENKHUIZEN - Kinderen gaan elk jaar op 11 november zingend langs de deur. Met een lampionnetje, gekocht of zelf geknutseld. Heel gezellig natuurlijk, en ook erg lekker want ze krijgen daarvoor een beloning in de vorm van snoep. Maar wat kinderen vaak niet weten is dat er een mooie gebeurtenis achter steekt. Het gaat over delen. Een soldaat van de koning deelt zijn brood met een arme bedelaar. Hij kon maar de helft geven omdat de helft van zijn kleding en eten van de koning was. De andere helft had hij zelf betaald en kon hij daarom weggeven. Dit wordt in de binnenstad van Enkhuizen uitgebeeld halverwege de route van de Sint Maarten-optocht, op het bordes van het stadhuis.
Buurtvereniging Boschplein en Omgeving (BEO) nodigt alle kinderen uit voor deze inmiddels traditionele Sint Maarten-optocht. Er wordt verzameld op het parkeerterrein van Albert Heijn vanaf 17.00 uur. Om 17.15 uur gaat de stoet lopen. De stoet loopt door de binnenstad: Dindua voorop, dan Sint Maarten op zijn paard en vervolgens een hele rits kindertjes. Het publiek langs de straat geniet zichtbaar mee! De stoet eindigt bij het Villa Harlekeinplein, waar de kinderen nog iets lekker en warme chocomel krijgen.
Onderdeel van de avond is ook dat het Sint Maarten-lied wordt gezongen; in dit lied is tevens goed het verhaal achter de traditie te begrijpen. De tekst is te vinden op beo.enkhuizen@gmail.com. Het lied wordt ten gehore gebracht door kinderkoor Eigenwijs. De organisatie zou het leuk vinden als er meegezongen wordt vanuit het publiek; dat mag natuurlijk ook door de ouders!
Mocht het weer roet in het eten gooien, dan wordt dat om 14.00 uur op de site gezet: www.beo-enkhuizen.nl.

Meer berichten