Horecaleerlingen koken en serveren in schoolrestaurant

  Nieuws
Milou bereidt een bouillon. (Foto: aangeleverd)
Milou bereidt een bouillon. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

GROOTEBROEK - Onder begeleiding van ervaren leraren, koken en serveren leerlingen van het Martinuscollege uit Grootebroek in opleidingsrestaurant De Mantel lekkere gerechten. Binnenkort gaat het restaurant weer open voor publiek en mogen leerlingen al het geleerde in de praktijk brengen.

In het opleidingsrestaurant van de school worden derde- en vierdejaars leerlingen van de afdeling horeca, bakkerij en recreatie (HBR) voorbereid op een vervolgopleiding en/of een baan in de horeca. Iedereen die het leuk vindt hier te eten, kan een tafel reserveren. Nienke Jansen, lerares HBR, vertelt: “Leerlingen leren hier de belangrijkste basisvaardigheden van de profieldelen koken, gastheerschap, bakkerij en recreatie. In ons restaurant kunnen de derdejaars leerlingen in de praktijk laten zien wat zij al geleerd hebben en tegelijkertijd maakt het koken en serveren voor ‘echte’ gasten onderdeel uit van hun leerproces.”

Spannend

De eerste keer in het schooljaar dat het restaurant opengaat voor publiek, is altijd een spannend moment. Ondanks dat de leerlingen goed voorbereid zijn, zijn ze toch zenuwachtig. “De leerlingen willen graag dat alles meteen goed gaat en zijn soms bang om fouten te maken. Maar dit zijn de eerste stappen in het vak en dan gaat er wel eens iets niet helemaal zoals het hoort. Dat hoort er juist bij en het gaat er natuurlijk om hoe je daarmee omgaat en hoe je je herpakt. Als leerlingen dat leren, worden ze veel zelfverzekerder en zie je ze groeien”, aldus Jansen.
Vast menu

De leerlingen koken en serveren een vast twee- of driegangendiner of lunch voor tussen de 10 en 15 euro exclusief drankjes en iedereen is welkom om te komen lunchen en/of dineren in De Mantel. Reserveren is hiervoor wel noodzakelijk. Kijk voor data en contactgegevens op de website van het Martinuscollege, www.martinuscollege.nl.

Meer berichten