Kort nieuws

  Nieuws

Vergeetachtig?

BOVENKARSPEL - Vrouwen van Nu Stede Broec houdt maandag 12 november een voorlichtingsavond met als thema 'Vergeetachtig... of is het iets anders?'. Er leven veel vragen rondom geheugenproblemen en dementie. De voorlichting gaat dan ook onder meer in op: 'cijfers en feiten over dementie', 'wanneer wordt vergeetachtigheid dementie?', 'wat kun je doen?' en 'tips voor omgang'. De voorlichting wordt gegeven door Addy de Mooij, dementieconsulent bij Geriant Scholing & Advies. Locatie: Vereenigingsgebouw De Tuf aan Hoofdstraat 206 in Bovenkarspel. Aanvang: 19.45 uur. Geen lid maar wel nieuwsgierig naar de vereniging? Kom dan vrijblijvend eens langs op de avondbijeenkomst; belangstellenden zijn van harte welkom!
Boek over bloemzaadvak

ENKHUIZEN - Nederland speelt van oudsher een grote rol in het bloemzaadvak. Cees Kruk uit Enkhuizen laat dat in zijn boek 'Een bloemrijke geschiedenis - Deel 1 - 1800-2000' duidelijk zien. Hij belicht het bloemzaadvak van alle kanten en weet het weer te geven met al zijn kleurrijke facetten. Tot stand gebracht mede dankzij de inzet en inspanning van generaties toegewijde mensen, soms van vader op zoon. Dit boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout. ISBN: 9789402248524.
Rommelmarkt

BOVENKARSPEL - Sociaal-cultureel centrum ’t Stadsplein houdt zaterdag 10 november een rommelmarkt. Een mooie gelegenheid om te komen struinen en snuffelen; van speelgoed tot vintage, van hebbedingetjes tot bijzondere koopjes. Van 10.00 tot 13.00 uur is iedereen van harte welkom. De entree is gratis. Adres: Hoofdstraat 17 in Bovenkarspel. Meer informatie: 0228-515576, info@tstadsplein.nl en www.tstadsplein.nl.
Gregoriaanse vespers

WERVERSHOOF - De vrouwen van de Schola Cantorum uit Purmerend verzorgen vrijdagavond 16 november de Gregoriaanse Mariavespers in de Sint Werenfriduskerk in Wervershoof. Deze schola werd twintig jaar geleden opgericht door Tjeerd van der Ploeg (als organist en dirigent werkzaam aan de St. Christoforuskerk in Schagen) en is deze avond voor het eerst te gast in deze kerk. De vespers maken deel uit van het reeds eeuwenoude getijdengebed. Vaste onderdelen zijn het openingsgebed, de hymne, psalmen, antifonen, een lezing en de gebeden. Het hoogtepunt is het Magnificat, waarbij wierook wordt ontbrand. Na de zegenbede worden nog het 'Salve Regina' en het 'Tota pulchra es, o Maria' gezongen. De duur van de vespers is ruim een half uur. Voor wie houdt van de verstilling van het Gregoriaans, is dit een mooi moment van bezinning in een hectische wereld. De aanvang is 19.00 uur en na afloop wordt een collecte gehouden.
Creatief schrijven

ENKHUIZEN - In grand-café Van Bleiswijk in Enkhuizen vindt vrijdag 16 november van 10.00 tot 12.00 uur weer een Schrijfcafé plaats; voor wie zin heeft om samen te schrijven bij een kopje thee of koffie, de gedachten de vrije loop te laten op papier, herinneringen op te halen en te spelen met woorden. Deelnemers laten zich leiden door korte, inspirerende schrijfopdrachten. Zo schrijven ze kleine teksten, lijstjes, gedichten en associaties. Schrijfervaring is niet nodig. Het gaat om plezier in het schrijven en laten meevoeren door de pen. De schrijfcafés, op de derde vrijdag van de maand, zijn afzonderlijk van elkaar te volgen. Kosten per ochtend: 12 euro (inclusief twee kopjes koffie/thee). Reserveren hoeft niet. Neem zelf pen en papier mee. Inlichtingen: c.vandenhombergh@quicknet.nl.
Planeet Mars

BOVENKARSPEL - Rob van den Berg geeft maandag 12 november in Volkssterrenwacht Orion de lezing 'zoektocht naar leven op de planeet Mars'. Mars, de rode planeet, is na de aarde de best onderzochte planeet. Hoewel Mars er nu heel anders uitziet dan de aarde, leken de planeten ooit veel op elkaar. Er waren zeeën, meren en rivieren. Er is nog steeds water op Mars aanwezig, dus als er zich ooit leven in de oceanen van Mars heeft ontwikkeld, is dat misschien nog steeds aanwezig. Er zijn zelfs sterke aanwijzingen voor biologische activiteit op Mars! Over een paar jaar weten we dit misschien zeker, want dan landen er weer nieuwe robotwagens op Mars op zoek naar sporen van leven. En binnen twee decennia lopen misschien de eerste mensen rond op Mars. Rob van den Berg, directeur van Space Expo, vertelt in deze presentatie over de nieuwste marsmissies en over de zoektocht naar leven op de rode planeet. Locatie: Veilingweg 21B in Bovenkarspel. Aanvang van deze lezing: 20.00 uur (de zaal is open vanaf 19.30 uur). Van tevoren aanmelden via: info@volkssterrenwachtorion.nl of 06-48850445. Toegangsprijs voor leden 3 euro en niet-leden 6 euro (inclusief een kopje koffie in de pauze).
Nieuwe editie Enkhuizer Almanak

ENKHUIZEN - Wat voorspelt de Enkhuizer Almanak over het weer in 2019? Wat zijn de metingen van het KNMI en hoe wordt dit vergeleken met de voorspellingen van de Enkhuizer Almanak? In hoeverre verandert het klimaat? Lees er alles over in de 424e editie (versie 2019) van de Enkhuizer Almanak. De nieuwe Enkhuizer Almanak is onder meer verkrijgbaar bij VVV Enkhuizen e.o., de boekwinkel en de webwinkel van de Enkhuizer Almanak.
EHBO aan kinderen

ENKHUIZEN - Het Rode Kruis, afdeling West-Friesland, biedt zaterdag 10 en 17 november van 9.00 tot 13.00 uur de cursus 'EHBO aan baby’s en kinderen'. Tijdens de acht uur durende cursus worden alle EHBO-vaardigheden geoefend die nodig zijn om een kind in veiligheid te brengen. De cursus wordt afgesloten met een geregistreerd certificaat 'Eerste hulp aan kinderen' dat is goedgekeurd door de rijksoverheid. De cursus wordt gegeven in het Rode-Kruisgebouw, Plataanstraat 22 in Enkhuizen. EHBO-cursussen worden vaak door zorgverzekeraars vergoed. Aanmelden kan via opleidingen@rodekruis-westfriesland.nl.
Prehistorisch

HOOGKARSPEL - Judith Maas houdt donderdag 8 november van 20.00 tot 22.00 uur in Het Streekpunt aan de Streekweg 220 in Hoogkarspel een lezing, waarbij ze het publiek meeneemt op haar archeologische reizen. Ontmoet de prehistorische mens en zijn (of haar) kunstzinnige uitingen. Judith gaat dieper in op het ontstaan van deze kunstuitingen. Aan de hand van beeldmateriaal worden beeldhouwwerken en rotsschilderingen besproken die duizenden jaren geleden zijn gemaakt door onze verre voorouders. Wat werd er zoal afgebeeld door deze mensen en welke materialen werden gebruikt? De zaal is open om 19.30 uur, de entree is drie euro, inclusief koffie/thee.
Miniconcerten

ENKHUIZEN - Het Zuiderzeemuseum presenteert ook dit jaar weer miniconcerten in het atrium van het binnenmuseum. Deze kleine, intieme concerten vinden plaats op verschillende zondagen in de periode tot en met 25 maart 2019. De miniconcerten starten om 12.00 uur, duren anderhalf uur en zijn vrij toegankelijk voor alle bezoekers van het Zuiderzeemuseum. Deze nieuwe serie bestaat ook weer uit een heel afwisselend muziekaanbod, dat tot stand kwam in samenwerking met de GitaarSalon en producent Zeegers Postma. Bijzonder: alle optredens zijn akoestisch en worden uitgevoerd zonder versterker. Zondag 11 november brengt Frédéric Dorfmann verschillende chansons. Meer informatie: www.zuiderzeemuseum.nl.
Pels-orgel

VENHUIZEN - Organist Minne Veldman speelt vrijdag 16 november op het Pels-orgel in de hervormde kerk aan de Kerkweg 113 in Venhuizen. Hij verzorgt een gevarieerd programma met werken van diverse componisten. Aanvang 20.00 uur. Entree tien euro (kinderen tot en met elf jaar vijf euro). Meer informatie: www.zingenenzo.com.

Voorlezen

HOOGKARSPEL - Wie heeft affiniteit met kinderen tussen de nul en vier jaar oud en vindt het leuk om voorleesochtenden te begeleiden op een muzikale en interactieve manier? De Westfriese Bibliotheken is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor de voorleesochtenden. Middels een professionele workshop krijgen de vrijwilligers allerlei handvatten aangereikt. De bieb start met deze voorleesochtenden op twee locaties, namelijk in Medemblik en Enkhuizen. De vrijwilligers ontvangen een groepje ouders met kleine kinderen. Het doel van de ochtenden is om ouders enthousiast te maken om thuis meer te gaan voorlezen. Dinsdag 20 november vindt in de bieb van Hoogkarspel een workshop plaats, van 9.30 tot 12.00 uur. Belangstelling? Aanmelden kan bij Marian Blom via mblom@westfriesebibliotheken.nl of 0228-743943.

Meer berichten