'Zoveel animo voor Tiny Houses hadden we niet verwacht'

  Nieuws
Wethouder Struijlaart in gesprek met Kim, Daan en Janne Lieke over de wens voor Tiny Houses in Enkhuizen. (Foto: aangeleverd)
Wethouder Struijlaart in gesprek met Kim, Daan en Janne Lieke over de wens voor Tiny Houses in Enkhuizen. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

ENKHUIZEN - De website tinyhouse-enkhuizen.nl ontving al meer dan tweehonderd aanmeldingen. Allemaal belangstellenden voor het huren van een Tiny House in Enkhuizen. “Een overweldigend aantal. We begrijpen dat er een tekort aan jongerenwoningen is, maar zoveel reacties hadden we niet verwacht”, zegt Harry Draaisma van Welwonen.
Op 1 november gaven de gemeente en Welwonen het startschot voor het project Tiny Houses. Jongeren vanaf 23 jaar kunnen zich aanmelden als belangstellende voor deze compacte en duurzame woningen. Inwoners van Enkhuizen worden gevraagd om mee te denken over een geschikte locatie. De gemeente ontving al een flink aantal suggesties. Ze variëren van het terrein bij de Oksel tot de Haling, schuin tegenover Enza, en het stuk grond op de hoek tussen de Melkbon en de Flosbeugel. Er zijn nu tien locaties aangedragen. Wethouder Struijlaart hoopt dat er de komende weken nog meer binnenkomen. ”Hoe meer, hoe beter. Begin december worden alle aangedragen locaties nader bekeken en zal de gemeente snel voorstellen welke locaties het meest geschikt zijn. Daarna weten we ook hoeveel Tiny Houses we kunnen plaatsen.”
Natuurlijk hopen de jongeren dat er een geschikt stuk grond komt voor de Tiny Houses. Een aantal is gevraagd waarom ze zich hebben aangemeld. Thomas Helmigh (20) woont nog thuis, maar heeft al een fulltime baan. Hij noemt minimalistisch een nieuwe en goede trend. “Je leert dat je met niet al teveel een hoop kan doen.” Als bijkomend voordeel denkt Thomas dat een Tiny House hem helpt om netter te leven. “Ik ben nogal rommelig.” Daan van Mulligen (23) woont anti-kraak en ziet het wonen in een Tiny House als een spannende uitdaging. Het duurzaam leven van Daan uit zich voornamelijk in recycling van producten. “Ik koop zoveel mogelijk op marktplaats of in kringloopwinkels.” Kim Benschop (23) studeert en woont op kamers in Amsterdam. Ze ziet het als een groot voordeel dat je in een Tiny House, in tegenstelling tot een flat, direct naar buiten kunt lopen. Ook heeft ze veel op met duurzaamheid. "Ik trek liever een dikke trui aan dan dat ik de kachel hoger zet en ik douche altijd bewust kort.” Of Kim straks kiest voor een Tiny House hangt af van haar levenssituatie op dat moment. Janne Lieke Post (19) is nog jong, maar dacht al na over het wonen in een Tiny House in Heerenveen. Toen haar plannen wijzigden bleef ze thuis wonen, maar een Tiny House spreekt haar nog steeds aan. “Een Tiny House voorziet in eigen stroom en neemt weinig plaats in. Het lijkt me heerlijk om niet meer spullen te hebben dan nodig zijn, want ik geloof dat minder meer is. Duurzaamheid vind ik ook belangrijk. Ik ben al twee jaar vegetariër en eet voornamelijk veganistisch. Daarnaast ben een grote fan van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en kies ik voor groene stroom.” Jesse de Boer (24) woont al op zichzelf en werkt als mediamanager bij een televisieproductiebedrijf. “Ik vind het fijn om te leven met de spullen die je echt nodig hebt. Klein wonen is ook vele malen praktischer.” Meer weten over het project Tiny Houses in Enkhuizen? Ga naar www.tinyhouse-enkhuizen.nl.

Tiny Houses in het kort
Een Tiny House is een compact huisje van ca 34 m2 dat vooral past bij een milieuvriendelijke levensstijl. Hoewel een deel van de energievoorziening van zonnepanelen komt, wordt een Tiny House in Enkhuizen straks niet helemaal zelfvoorzienend. De huisjes worden gewoon aangesloten op de nutsvoorzieningen en de riolering.
De Tiny House zijn met name bestemd voor jongeren vanaf 23 jaar, want vanaf deze leeftijd is de huurtoeslaggrens € 597,30. Bij 18 tot 22 jaar mag de huur niet hoger zijn dan € 417,34 om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Wat de huurprijs gaat worden is nog niet bekend, maar deze blijft onder de eerste genoemde huurtoeslaggrens. Aanmelden kan via onderstaande website.
Weet je een geschikte locatie voor minimaal twee Tiny Houses? Meld het gauw! De gemeente en Welwonen bepalen in december samen welke locaties het meest geschikt zijn. Meer informatie: www.tinyhouse-enkhuizen.nl.

Meer berichten