Luister- en doemiddag met uilenspecialist

  Nieuws
Een jonge kerkuil: geboren in het wild en geringd op een boerderij in Wieringen. (Foto: Luc Smit)
Een jonge kerkuil: geboren in het wild en geringd op een boerderij in Wieringen. (Foto: Luc Smit) (rodi.nl)

BOVENKARSPEL - Uilenspecialist Luc Smit geeft zondag 25 november voor volwassenen en kinderen een luister-/doemiddag over kerk- en steenuilen. Van 14.00 tot 15.00 uur geeft hij een (foto-)lezing over (kerk)uilen bij IVN in de bovenzaal van het Streekbos Paviljoen in Bovenkarspel. Van 15.00 tot 16.00 uur mogen de deelnemers uilenballen uitpluizen.
Neem een pincet en tandenborstel mee voor dit boeiende uitpluisklusje: peuteren en botjes tellen. Uilen eten hun prooi (vooral muizen) met huid en haar op. De onverteerbare resten, zoals botjes en haar, worden weer uitgebraakt in de vorm van een reukloos balletje.
De kerkuil staat op de ‘rode lijst’; dat wil zeggen dat deze uil door het LNV (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) is aangewezen als soort die extra aandacht en bescherming verdient. Luc Smit houdt zich intensief bezig met kerk- en steenuilen, bijvoorbeeld door het ophangen en controleren van nestkasten en het ringen van de jonge vogels. Het verzamelen van gegevens om meer inzicht te krijgen in het uilenleven is een van zijn taken. Door voorlichting wil hij het publiek meer kennis over deze kwetsbare muizeneters geven.

Meer berichten