Martinus Cantorij
Martinus Cantorij (Foto: aangeleverd)

Carols met de Martinus Cantorij

  uitgaan

ENKHUIZEN - De Martinuscantorij zingt zondag 15 december om 17.00 - in de traditie van Kings College in Cambridge - Christmas Carols in de Zuiderkerk van Enkhuizen.

Het Festival van Negen Lezingen en Carols is een Engelse traditie, ontstaan in 1880. Negen korte lezingen worden afgewisseld met prachtige en geliefde christmascarols. Dit jaar staat het festival in het teken van een afwisseling van klassieke Carols als In the bleak midwinter, zeer ingetogen Carols als Christmas Lullaby van John Rutter en up tempo Carols als Wassail Carol van William Mathias.

Carols zijn gezongen vertellingen, gedichten of teksten uit de bijbel die allemaal betrekking hebben op de kerstgedachte: vrede op aarde en verwondering over het Christuskind.

Kerstgedachte

De lederen hebben ook betrekking op engelen: engelen zijn de boodschappers van Good tidings of Joy, aldus de organisatie. "Zo'n Carol over engelen zal gezongen worden tijdens de Lessons and Carols dit jaar. Denk aan People, look East, een compositie van Paul Trepte. Twee Engelenkoren zingen de mensen op aarde toe wat er komen gaat. De koren zingen in canon zodat de boodschap herhaald wordt en niet te missen is. En dan vliegen de engelen weer weg. Zachtjes zingen ze ons nog toe totdat het gezang opgaat in de stilte van de nacht."

De Martinus Cantorij uit Zwaag heeft zich helemaal toegelegd op het zingen van Engelse kathedraalmuziek en heeft in vele Engelse kathedralen gezongen. De Cantorij staat onder leiding van Paul Waerts. Organisten zijn Edwin Hinfelaar en Jan Spijker.

Toegang vrij. Collecte bij de uitgang.

Meer berichten