Verdachten ramkraak Jumbo Haarlem veroordeeld

112-nieuws
Het OM stelde eerder 10.000 euro beschikbaar voor de gouden tip in de Jumbo-zaak
Het OM stelde eerder 10.000 euro beschikbaar voor de gouden tip in de Jumbo-zaak (Foto: Opsporing Verzocht)

HAARLEM - De rechtbank Noord-Holland heeft twee verdachten (beiden destijds 17 jaar oud) veroordeeld voor een ramkraak op een Jumbo-supermarkt in Haarlem begin april 2020 en de diefstal van een scooter eind april 2020 in Alkmaar.

De jongste van de twee verdachten is daarnaast ook veroordeeld voor een overval op een Jumbo in Alkmaar, enkele weken later.

De jongste van de twee krijgt 8 maanden jeugddetentie opgelegd en een PIJ-maatregel (jeugd-tbs). De oudste is alleen veroordeeld voor de ramkraak in Haarlem en de diefstal van de scooter. Hij krijgt 16 maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Jumbo-ramkraak Haarlem

De Jumbo-ramkraak in Haarlem gebeurde in de ochtend van 4 april 2020. Eén persoon ramde met een auto het rolluik en reed dwars door de toegangsdeuren de winkel binnen, tot aan de kassa’s. De bestuurder stapte uit en de tweede verdachte stapte door het rolluik ook naar binnen. Verschillende medewerkers waren op dit moment aanwezig omdat de supermarkt op het punt stond om open te gaan. Zij moesten opzij springen om niet overreden te worden. De jongens namen enkele geldlades met in totaal zo’n 4500 euro mee en gingen er vervolgens vandoor op een scooter.

Enkele weken later, op 20 mei 2020, werd een gestolen scooter zonder kentekenplaat ingezet bij een gewelddadige overval op een andere Jumbo, dit keer in Alkmaar. De daders drongen vlak voor sluitingstijd de winkel binnen. Ze hadden iets bij zich dat op een vuurwapen leek en bedreigden personeel en klanten. Een medewerker werd tegen het hoofd geslagen. Daarna dwongen ze een personeelslid de kluis te openen. De daders zijn met twee geldcassettes waarin ruim 2500 euro zat, in een plastic tas op de scooter gevlucht.

Bron: Rechtspraak.nl