Bloembakken bij Hofje van Noblet, maar wie gaat er nu eigenlijk over?

Algemeen
De stenen bakken voor het hofje van Noblet.
De stenen bakken voor het hofje van Noblet. (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Stenen bloembakken sieren de stad, maar niet in een kei van een (Warmoes)straat. Ter opfleuring van de binnenstad heeft Spaarnelanden in opdracht van de gemeente 75 bloembakken met viooltjes geplaatst. Michaëla Bijlsma uit de Warmoesstraat was er zo van gecharmeerd dat ze Spaarnelanden vroeg om er een stel in haar straat te plaatsen.

Door Willem Brand

Nu is het zo dat zij als bewoner van het hofje In den Groenen Tuin onlangs met heel veel moeite twee plantenbakken heeft 'binnengehengeld'. De achterliggende reden daarbij was echter om de ingang van het hofje fietsvrij te maken én te houden. Bewoners met een rollator konden het hofje niet meer in of uit vanwege het wild fietsparkeren voor de deur.

Risico van groene perkjes

In eerste instantie wilde Michaëla twee groenstroken. Via de wijkraad Binnenstad belandde dat plan bij de gebiedsbeheerder. Die vond het idee prima. Maar in het BOM-overleg (Bestuur Op Maat) sneuvelde het. Daarvoor waren twee redenen: keitjes zijn en blijven de kernkwaliteit van de Warmoesstraat en het risico van groene perkjes is dat kelders bij veel regenval gaan overlopen!? Bloembakken mochten echter wel. Die kwamen er en de antifietstegel ook. Weliswaar in twee bedrijven omdat de gebiedsbeheerder eerst de verkeerde plek had ingetekend.

Blij met de overwinning - zo voelde het veel bellen, mailen en overleggen - schrijft Bijlsma 29 maart een mail aan Spaarnelanden. "De door u geschonken bloembakken zijn een groot succes. Onze ingang wordt niet meer gebarricadeerd door fietsen en de straat ziet er iets netter uit. Kunnen er voor ons hof ook van die stenen bakken komen?" Michaëla had er drie gezien voor het hofje van Noblet.

Doorschuiven

Een relatiemanager van Spaarnelanden schuift haar vraag door naar de gemeente. De krant krijgt als antwoord van een communicatieadviseur dat het door de gemeente aangewezen plekken zijn en het niet mogelijk is ze op andere locaties te plaatsen. Wel kun je als bewoner zelf een bak aanvragen en adopteren.

Bijlsma: "Die wij nu hebben zijn van dat soort geadopteerde bakken. Het gaat mij erom dat de gemeente de stad verfraaid door bakken met violen neer te zetten en ik mij afvraag waarom onze straat wordt overgeslagen. Maar dan weet niemand wie er precies over gaat."