Beer Dikkeboom in actie. Help mensen met verstandig om te gaan met geld.
Beer Dikkeboom in actie. Help mensen met verstandig om te gaan met geld. ((Foto: Willem Brand))

Indoor stadscamping, kleinkunsttheater en schoner klimaat

Door Willem Brand

HAARLEM - Om de stad sociaal, veilig, duurzaam en aantrekkelijk te houden organiseert de gemeente Haarlem een aantal keer per jaar een Initiatievencafé. De vijfde die door zo'n zeventig mensen werd bezocht, vond op 2 april in het Ketelhuis plaats. Het doel van zo'n café is om initiatiefnemers, de gemeente, maatschappelijke organisaties en ondernemers bij elkaar te brengen. het café vindt ook steeds op een andere locatie plaats. In het Ketelhuis mochten acht Haarlemmers hun idee in twee minuten uit de doeken doen ( = pitchen), twee oud-initiatiefnemers vertelden hoe het met hen was gegaan.

Beer Dikkeboom van bijna twaalf is veruit de jongste. Zijn idee overstijgt Haarlem, net als die van Shu Liang en Ruud Licht, die beiden een schoner klimaat beogen. De jongste pitcher zit nog op de basisschool, de Prinses Beatrixschool in Heemstede. Hij zoekt drie vrijwilligers om mensen die gebruik maken van de Voedselbank te helpen verstandig om te gaan met geld. Beer: 'Zodat ze niet meer naar de Voedselbank hoeven.' Sinds de scheiding van zijn ouders heeft hij oog voor mensen die het niet breed of moeilijk hebben. Zo haalde hij met zijn klas met een statiegeldactie ruim honderd euro op voor de Hersenstichting.

Maatschappelijk karakter

Twintiger Willem de Vries wil een indoor stadscamping om meer jeugd naar Haarlem te trekken en zoekt een leeg gebouw. Wie weet kan hij aansluiting vinden bij Sam Lochs, die kwam vertellen hoe het haar vergaan was met Bar Barefoot. De eerste in De Eglantier was een groot succes, ook commercieel. Kunst en uitgaan gaan bij Sam hand in hand. Fotograaf Marjory Haringa die groepsportretten van maatschappelijke initiatieven maakt, is hier natuurlijk helemaal op haar plek. Zij zoekt een ruimte om haar grote afdrukken tentoon te stellen. Na haar pitch is het meteen bingo. Ziggy Klazes, betrokken bij expositieruimte De Gang, nodigt haar uit om te praten. Immers, die exposities dienen een maatschappelijk karakter te hebben.

Kleinkunsttheater

Of Gerrie Hondius en Mylou Frencken zo makkelijk een match vinden voor hun plan voor een intiem kleinkunsttheater, is maar de vraag. De plek moet wel iets meer zijn dan een huiskamer. Maar aan de vlotte pitch zal het zeker niet liggen. De al genoemde Ruud Licht en Shy Liang willen het klimaat verbeteren. Ruud met een soort apparaat om de roetuitstoot bij dieselmotoren met een kwart te verminderen. Shu door mensen en/of bedrijven te helpen klimaatvriendelijke stappen te nemen in hun huishouding. Zij heeft stichting 'Day of Adaption' opgezet. Shu: 'Door er samen over in discussie te gaan wil ik bewustwording creëren. Hoeveel je kunt doen ligt aan het perspectief. In je eigen gezin of je buurt kan je heel veel doen.'

Lees meer: dayad.org

Meer berichten