Rookie Stijn van der Meer.
Rookie Stijn van der Meer. ((Foto: Bas Kaligis / RaceXpress.nl))

Haarlemmer Stijn van der Meer op 0,001 tweede in Belgische Mariembourg

MARIEMBOURG/BELGIË - De jonge coureurs van Project One Karting hebben tijdens de tweede wedstrijd van het GK4-kampioenschap in het Belgische Mariembourg indruk gemaakt. Max van Hout en Haarlemmer Stijn van der Meer waren een klasse apart en verdeelden de hoofdprijzen in de Honda Cadet 160 cc-klasse. Max pakte de overall zege, Stijn werd tweede en was tevens de beste rookie. In de tweede en derde race van de dag eindigde Mickey Blankespoor op de derde plaats, maar omdat hij tijdens de eerste race was uitgevallen, belandde hij net naast het podium.

Max van Hout en Stijn van der Meer maakte er een fraaie strijd van. De twee weken nauwelijks een millimeter van elkaars bumper, al wist de 10-jarige Stijn ook zijn hoofd er goed bij te houden. "Het is mooi om met het team op het podium te staan, daar doe je het voor. We zijn gewoon allemaal snel. Ik zat dicht op Max, maar ik wilde hem niet aanvallen. We waren juist aan het samenwerken. Nu ben ik eerste rookie en Max eerste overall. Zo hebben we allebei een beker voor de eerste plaats. "

Gewoon hard rijden

Toch had Max een aanval van zijn teamgenoot nog wel verwacht. "Het was spannend, Stijn zat de hele tijd op mijn bumper. Dan moet je gewoon hard rijden en is er geen ruimte om te verdedigen. Dit circuit in Mariembourg vind ik echt fantastisch, het is een super snelle baan. Ik had wel verwacht dat Stijn hem er een keer naast zou zetten, maar dat heeft hij niet geprobeerd. Het is fantastisch om met het team van Project One Karting op het podium te staan", aldus de 10-jarige karter uit Gemonde.

De 9-jarige Mickey Blankespoor uit Meppel was in twee van de drie races derde, maar viel net buiten het podium. "In de eerste race viel mijn motorvermogen weg, maar daarna ben ik wel twee keer derde geworden. Dat voelt wel goed. Het was mijn eerste weekend op dit circuit en ik vind wel een leuke baan, lekker snel." Zijn twee jaar jongere broertje Matthijs eindigde als zevende. "Het ging toppie, die is echt een coole baan. Ik vind het sturen het gaafst van het karten. Het lijkt net op een auto."

Soms beetje moeilijk

Naast de baan, als de karters moeten wachten op de volgende heat, zijn de teamgenoten geen concurrenten maar vrienden van elkaar. "Soms is dat wel een beetje moeilijk, want je wilt allebei winnen", zegt Stijn. "Ik wilde heel graag in de 1:06 rijden en door het samenwerken met Max is dat gelukt. We zaten heel dicht bij elkaar en het scheelde zelfs maar 1 duizendste."

Vader Johan van Hout begeleidt zijn zoon Max als monteur en genoot van de dominantie van de coureurs. Al kneep hij hem ook een beetje als Max en Stijn zo kort op elkaar reden. "We hadden van tevoren lichtelijke afspraken gemaakt dat ze elkaar absoluut niet van de baan mochten rijden. Het is mooi dat we zowel overall als de beste rookie hebben gewonnen. Het is jammer dat Mickey in de eerste race is uitgevallen, anders waren we 1, 2 en 3 geworden. Ik kan gewoon heel erg genieten van kinderen die racen."

Laagdrempelig team

Project One Karting werkt volgens Van Hout met een totaal ander concept dan de andere teams. "We hebben een totaal ander frame en zijn een langdrempelig team waar plezier voorop staat en dat willen we ook uitstralen. Daarnaast gaan de jongens ook erg hard. Niet door ze te pushen, maar door heel veel te trainen. Vanuit Engeland, waar het frame van Project One vandaan komt, krijgen we veel ondersteuning. We hebben veel testwerk gedaan en dat betaalt zich nu uit. Max reed gister al rondetijden in de 1:06 en hij trekt Stijn vandaag mee in de 1:06. Het verschil in snelste rondetijd was slechts 1 duizendste van een seconde. Dat vind ik geweldig om te zien."

Meer berichten