Leerlingen in actie tijdens het Unicef debat.
Leerlingen in actie tijdens het Unicef debat. ((Foto:UNICEF/Guus Schoonewille))

Mendel College wint Unicef Debattoernooi

HAARLEM- Leerlingen van het Mendel College uit Haarlem hebben het Unicef Kinderrechten Debattoernooi gewonnen. Ruim 250 scholieren uit heel Nederland gingen met elkaar in debat over diverse kinderrechtenthema's. UNICEF Nederland organiseerde het toernooi samen met Stichting Nederlands Debat Instituut. Samen met zeven andere teams doen de jongeren uit Haarlem mee aan de debatfinale met Kamerleden op Kleine Prinsjesdag.

Het debattoernooi vond plaats op het Stedelijk Gymnasium in Arnhem. Maar liefst 45 leerlingenteams gingen met elkaar de woordenwedstrijd aan over de positie van kinderen wanneer hun ouders scheiden. Maar ook over onderwerpen zoals kinderarbeid en privacy. Alle teams debatteerden drie rondes waaruit 8 winnende teams naar voren kwamen.

Hoogste puntenscore

'Superleuk dat we gewonnen hebben! We debatteren nog niet eens zo lang en staan dan ineens op het podium, hoe vet is dat?' zei een van de deelnemers van de winnende teams na afloop van het debatspektakel. De Haarlemse jongeren maakten indruk op de jury. De andere winnende scholen zijn: het Vossius Gymnasium uit Amsterdam, het Emmauscollege uit Rotterdam, het Kalsbeek College uit Woerden, het Stedelijk Gymnasium uit Arnhem, het Willem de Zwijger College uit Papendrecht en het Haarlemmermeer Lyceum uit Hoofddorp.Alle winnende teams krijgen een uitgebreide debattraining in de aanloop naar Kleine Prinsjesdag op 13 september in de Haagse Ridderzaal.

Nieuwe koning

Parallel aan het debattoernooi liep ook een sprekerswedstrijd voor de nieuwe Koning(in) van de Jeugd. Voor het eerst werd de nieuwe koning door een jongerenpubliek gekozen.De 14-jarige Yusuf Khalid van het Vossius Gymnasium uit Amsterdam won deze wedstrijd, als meest bevlogen spreker.De nieuwe koning zal zich het komende jaar sterk maken voor het welzijn van jongeren. In zijn speech vroeg hij aandacht voor de 150.000 jongeren in Nederland die met zichzelf in de knoop zitten.Op Kleine Prinsjesdag zal Yusuf een eigen troonrede voordragen aan Kamerleden en bewindslieden.

Meer berichten