Herdenkingsconcert 2019 tegen achtergrond oneindige lijst oorlogsslachtoffers

Algemeen
Het Herdenkingsconcert trok 5000 bezoekers.
Het Herdenkingsconcert trok 5000 bezoekers. (Foto: Marcus van Dam )

Herdenken met oneindige lijst

HAARLEM - Een beetje afzien moesten ze wel, de kleumende bezoekers van het twaalfde Herdenkingsconcert van Stichting Bevrijdingspop. Maar de beloning was ernaar. In een koude Haarlemmerhout gaven het Kennemer Jeugd Orkest en gastartiesten als Van Dik Hout een hartverwarmend optreden weg, tegen een achtergrondprojectie met duizenden namen van oorlogsslachtoffers.

De aanvang van het Herdenkingsconcert markeerde ook de start van een bijzondere projectie. Bevrijdingspop-voorzitter Simon Raedts kondigde het al aan in zijn openingsspeech: "Gedurende het concert worden namen en geboorte- en sterfdata van Nederlandse oorlogsslachtoffers van tijdens en na de Tweede Wereldoorlog geprojecteerd. Dit gaat de gehele avond zo door en ook morgen, tijdens Bevrijdingspop 2019. Pas als de laatste artiest van het festival op 5 mei zijn laatste nummer heeft gezongen, komt de projectie tot een einde." De schier oneindige namenlijst, gedragen door de muziek, trok voortdurend de aandacht van de bezoekers en gaf het Herdenkingsconcert een extra laag.

Kennemer Jeugd Orkest met Van Dik Hout

Samen met het Kennemer Jeugd Orkest onder leiding van Matthijs Broers bracht Van Dik Hout enkele van de poëtische nummers waarmee de band in de afgelopen 25 jaar Nederland veroverde. Tussendoor las zanger Martin Buitenhuis een gedicht voor van Auschwitz-overlevende Elie Wiesel tegen 'onverschilligheid'. Ook droeg hij de hit 'Zij maakt het verschil' op aan de mensen die voor onze vrijheid gestreden hebben: zij maakten het verschil. Ook tijdens de intermezzi van Demi Baltus en Mike Warners werd stilgestaan bij de achtergrond van het Herdenkingsconcert. Een andere, speciale bijdrage aan het Herdenkingsconcert was de solo van Indonesische cellist Alfian Emir Adytia.

Het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert op zaterdag 4 mei is bezocht door circa 5.000 bezoekers.