50 zomers Spaarndamse kunstmarkt en afscheid

Algemeen
Gitaristen uit 1970 staan van links naar rechts Jos van Buggenum, Paul Marselje en Hans Invernizzi. Het marktoverzicht laat een van de eerste drie kunstmarkten in 1970 op de Oostkolk zien. Daarna verhuisde de markt naar de Westkolk, waar die nog altijd plaatsvindt.
Gitaristen uit 1970 staan van links naar rechts Jos van Buggenum, Paul Marselje en Hans Invernizzi. Het marktoverzicht laat een van de eerste drie kunstmarkten in 1970 op de Oostkolk zien. Daarna verhuisde de markt naar de Westkolk, waar die nog altijd plaatsvindt. (Foto: PR )

SPAARNDAM - Vijftig zomers Spaarndamse kunstmarkten en het afscheid van twee vertrouwde gezichten van die stichting. Het wordt een gedenkwaardig jaar voor het populaire evenement op de Westkolk. Paul Marselje is al betrokken bij de allereerste markt in 1970 en is sinds 1988 voorzitter. Dit jaar neemt hij afscheid. Dat geldt ook voor de vertegenwoordiger van de dorpsraad in het bestuur, Marga Kranendonk. Zij is er bij sinds 1990. Op zaterdag 20 juli om 17.00 uur wordt er op de Westkolk aandacht gegeven aan het afscheid.

In 1969 krijgt de Spaarndamse kunstenaar Leen Spierenburg een idee: breng de creaties van Spaarndamse kunstenaars naar de straat, een kunstmarkt. Dat is voor die tijd revolutionair. Nederlanders kennen dat misschien uit Parijs, maar hier is het nieuw. Er wordt contact gezocht met de VVV-Haarlem die de financiële verantwoordelijkheid neemt. Nog voor de eerste markt overlijdt Leen Spierenburg, zijn vrouw Gerda neemt de organisatie verder ter hand, later opgevolgd door dochter Annemiek. Die kunstmarkt bestaat nog steeds en beleeft dit jaar de vijftigste editie. Maar er is veel veranderd sinds die eerste keer.

De eerste Spaarndamse kunstmarkten wordt gehouden aan de Oostkolk. Daar staan tien kramen, voornamelijk bevolkt door Spaarndamse kunstenaars. Tussen de kramen zingt de piepjonge Paul Marselje, toen nog samen met twee anderen. Al snel groeit de markt naar vijftien tot twintig kramen en verhuist in 1971 naar de Westkolk, Van een plaatselijk gebeuren wort het een regionale trekpleister en dat is het nog steeds.

Er komen halverwege de zeventiger jaren driekwartiers concerten in de naastgelegen Oude kerk op initiatief van kerkorganist Kees Huges. Huges is met Paul Marselje en kunstenaar Louis Goulmy later initiatiefnemer van de Stichting Kunstmarkten Spaarndam, waar in 1988 de basis voor wordt gelegd. De markten zitten sinds half tachtiger jaren volledig in het slop, de VVV wil niet verder met Annemiek Spierenburg, dus er moet wat gebeuren. De stichting neemt de markt over, vergroot die naar vijfendertig kramen en brengt een veel grotere variatie in muziek en kraambezetting aan. Er komt meer aandacht voor kwaliteit. De stichting wordt financieel volledig onafhankelijk van de VVV-Haarlem. Sinds die tijd floreert het evenement weer, tegenwoordig staan er zelfs 45 kramen op de vijf zaterdagen in juli en augustus.

Voorzitter en in 1988 oprichter van de stichting is de Haarlemse oud-wethouder Paul Marselje. Hij is al vanaf 1970 betrokken bij de markten, in het begin vooral als luisterliedjeszanger. Een andere naam in de organisatie is vanaf 1990 tot zijn overlijden secretaris-penningmeester René de Graaf, die sinds de eind tachtiger jaren op de kunstmarkten achter een kraam staat. Zijn rol wordt 2016 overgenomen door de huidige secretaris/penningmeester Theo van Dijk. Als vertegenwoordiger van het dorp Spaarndam is sinds 1990 Marga Kranendonk lid van het bestuur.

Zonder de jarenlange hulp van veel Spaarndammers kan de markt niet. De Spaarndammers en oud-Spaarndammers spelen nog steeds een belangrijke rol. Dit jaar sloten zich nieuwe bestuursleden aan. Na het afscheid van Paul Marselje en Marga Kranendonk in 2020 zijn er zelfs zes Spaarndammers en oud-Spaarndammers vertegenwoordigt in het bestuur.

De markten zijn op de zaterdagen 20 en 27 juli en 3, 10 en 17 augustus. Voor die markten komen er per zaterdag nog aparte persberichten. www.marselje.nl/kunstmarkten

Afbeelding